Visste du att...

En av sju svenskar har råkat ut för bedrägerier när de shoppat online

En av sju svenskar har råkat ut för bedrägerier när de shoppat online

Det här är ett pressmeddelande från Nord VPN och i och med att det är rätt relevant information, även om det är förpackat i ett reklamsyfte, så publicerar vi det hela som det är. Kom ihåg att det finns andra VPN-tjänster också. Sådär, allmännyttig info…

Årets största reaperiod med Black Friday och Cyber Monday är här. NordVPN ger expertråd om hur man som köpare handlar säkrare online.

Svenska återförsäljare har i stor utsträckning smygstartat sina Black Friday-kampanjer och i tider av ansträngd ekonomi väntas extra många ta tillvara på reorna för att handla julklappar. NordVPN har utfört en undersökning som visar att 25% av svenskar aktivt planerar ta del av erbjudanden under Black Friday och Cyber Monday, medan 45% svarat kanske. En knapp fjärdedel, 23%, uppger att de inte avser att handla under den pågående reaperioden.

Av de tillfrågade uppger en dryg sjundedel, 14%, att de någon gång fallit offer för bedrägerier när de handlat varor på webben, vilket ur lägst ur ett internationellt perspektiv. Bland andra europeiska länder ligger siffran på 15–24%, med undantag för Polen som placerar sig betydligt högre med 32%. För de utomeuropeiska länderna Kanada, Australien och USA är andelen som uppger att de råkat ut för ett bedrägeri genomgående hög – 32, 33 respektive 40%.

”Vi har tidigare sett att cyberbrottslingar blir extra aktiva under stora shoppingperioder. De svenskar som uppger att de en gång råkat ut för bedrägeri vid online-handel motsvarar 1,4 miljoner”, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN. ”Det viktigaste vi uppmuntrar människor att komma ihåg är att om erbjudandet ser för bra ut för att vara sant eller om mycket personlig information begärs för att du ska få göra ett fynd är risken hög för att bli bedragen.”

Åtta av tio skulle avslöja privat information i utbyte mot ett fynd

Så många som 83% av svenskarna är villiga att lämna ut åtminstone vissa personuppgifter för att få en bonusgåva, rabatt eller gratistjänst. Det finns dock stora skillnader kring vilken typ av information svenskar är villiga att dela med sig av för att få möjligheten att ta del av ett fynd.

Av de tillfrågade svenska online-shopparna skulle 4% lämna ut sina betalkortsuppgifter, 29 procent sitt telefonnummer och en av åtta (12%) skulle avslöja var de arbetar. Internationellt sticker Sverige ut vad gäller att dela med sig personnummer för möjligheten att ta del av en deal – 8% uppger att de skulle vara beredda att dela detta. Med undantag för Italien, där siffran är 13%, är siffran för övriga tillfrågade länder endast 1–4%.

Så skyddar du dig mot årets bedrägerier vid nätshopping
• Lämna endast ut den information som behövs. En legitim webbplats begär endast den information som behövs för att genomföra en transaktion och skicka din beställning.
• Kontrollera webbadressen. Att se till att du befinner dig i rätt webbutik kan vara skillnaden mellan att ange dina kortuppgifter på ”Nike.com” och ”n1ke.com”. Den här lilla skillnaden innebär en enorm möjlighet för bedragare. Stöter du på en förkortad webbadress, besök den genom att ange adressen manuellt och se om du hittar samma deal den vägen.
• Kontrollera företaget. Bedragare är i regel hemlighetsfulla medan seriösa aktörer inte räds att skylta med kontaktuppgifter och information om företaget. Kontrollera saker som fysisk adress, telefonnummer, öppettider, juridiska namn, organisationsnummer, köpvillkor, garanti och support, samt tillgängliga betalningsmetoder.
• Leta efter certifikat. Det finns certifikat som utfärdas till återförsäljare som förbinder sig att följa vissa regler. Dessa butiker kontrolleras också med jämna mellanrum av en oberoende part. De mest kända certifikaten i Sverige är Trygg E-handel och Certifierad E-handel.
• Använd verktyg för att skydda din shoppingupplevelse online. På samma sätt som hackare använder AI för att automatisera sina attacker kan användare nyttja verktyg för att identifiera skumma webbplatser. Verktyg som NordVPN:s Threat Protection hjälper till att flagga misstänkta webbplatser och skyddar användare från att bli lurade.
• Bevaka dina kontoutdrag. Ett av de bästa sätten att se till att du inte blir lurad är att bevaka dina kontoutdrag. Genom att göra detta kan du inte enbart hålla reda på inköp och kostnader utan också hjälpa dig att reagera snabbt vid en misstänkt transaktion.

”För att ge ett extra lager säkerhet kan man använda ett virtuellt betalkort och endast föra över det belopp som behövs för transaktionen. Det gör det möjligt att använda de tillfälliga kortuppgifterna för att handla online utan att potentiella bedragare kan använda kortuppgifterna för att tömma ditt vanliga betalkonto”, säger Adrianus Warmenhoven, säkerhetsexpert på NordVPN.