Visste du att...

Test: Oneplus Nord CE4 Lite

Oneplus Nord CE4 Lite

Behöver du en flaggskeppstelefon – det är väl en relevant fråga för många.

Oneplus Nord CE4 Lite
Nord CE4 är till att böja med en attraktiv liten rackare. Den ser ut som en Iphone och det är väl ett rätt bra betyg skulle jag säga. Hade det inte varit en Oneplus-logga på baksidan hade jag varit övertygad om att det var en Iphone vid en snabb blick.

Den har raka kanter och skärmen är också rak. Kanterna har jag ingen direkt åsikt om, mer än att den kanske får lite oskönare grepp, men att skärmen inte är kurvad är ett stort plus. Tror aldrig jag har stött på någon som gillar kurvade skärmen med alla nackdelar den för med sig, men trots det fortsätter tillverkarna med dem.

Allt som allt känns telefonen robust och någon känsla av att den är billig infinner sig inte. Det skulle i så fall vara att det är två kameralinser på baksidan, när många av de dyrare nästan förefaller att tävla om vem som har flest.

Siffrorna som imponerar
Oneplus har gett Nord CE4 Lite goda förutsättningar för att verkligen vara prisvärd och kompetent, eller vad sägs om 5110 mAh batteri som laddas med 80W. 120 Hz Amoled-skärm på 6,67 tum som ska klara 2100 nits. De har även inkluderas sin Aqua Touch, vilket innebär att skärmen fungerar som tänkt även om det regnar ute. Lagringen är 256 GB och arbetsminnet är 8 GB. Vikten är 191 gram.

Processorn är Snapdragon 695 som är en mellanklassprocessor, men den klarar förmodligen av det mesta som en normalanvändare gör.

Att använda
Telefonen är som sagt robust och ger ett gediget intryck. Fingeravtrycket läses av snabbt, telefonen gör det man vill när man trycker någonstans och allt annat som man förväntar sig. Skärmen är bra och apparna snurrar på som de ska också. Allt som allt, den fungerar som en fungerande telefon och det är det man är ute efter. Oneplus användargränssnitt är en av de bättre och telefonen använder den senaste versionen.

Spel
Det som ofta kräver mest av telefonen är spelen och med en handfull spel testade har telefonen klarat utan nämnvärda problem. Bland annat en hel match i PUBG om slutade med vinst för vårt nykomponerade lag. När vi ändå är inne på spelande, så gjordes det utan hörlurar – som borde vara en kriminell handling om det sker på allmän plats. Nu var det som tur var hemma in min ensamhet. Ljudet som kom via stereohögtalare var också helt okej. Men för de som har förstånd att använda hörlurar så erbjuder telefonen faktiskt ett 3,5 mm-uttag. Det är ett stort plus, både för ljudlagg och miljön som kanske slipper ett extra batteri. Under mina spelsessioner blev den inte nämnvärt varm heller och det är ju alltid bra.

Slidern
Lika stor tumme upp för hörlursuttaget så blir det ett minus då de har tagit bort skjutreglaget, den så kallade slidern, som Oneplus-användare ser lite som helig. Att utan att gå in i menyer välja mellan ringsignal, vibration eller ljudlös är något man inte vill vara utan om man är van med den. Nu kan det vara så att de som är van med slidern har dyrare telefoner och de är kanske inte den här telefonens kundgrupp. Men hur man än vänder och vrider på det, självklart borde den varit där.

Kamerorna
Med en lekmans ögon så är kamerorna bra. De tar bra bilder och det räcker för de allra flesta. I jämförelse med till exempel Oneplus 12, som är företagets senaste flaggskepp, så ser man dock en klar skillnad. Konstigt vore annars. Men summan av kamerorna är att de är bra nog för de flesta normalanvändare.

Silver och blå
Telefonen erbjuds i Super Silver och Mega Blue, så silver och blå då alltså.

Man får självklart vad man betalar för, Nord CE4 Lite är inte lika bra som dyrare telefoner – men den är bra nog för en normalanvändare som inte vill spendera 10 000 kronor eller mer på en telefon. Det som är Oneplus själ, skulle man kunna säga, är att de erbjuder mer än vad priset skvallrar om och med en prislapp på 4290 kronor får man mycket telefon för pengarna.

Det man inte får för pengarna är en laddare, utan man får bara med sladden. Tanken är att man äger en telefon sedan tidigare och sparar miljön på laddare. Sannolikheten är dock att man inte har en 80 wattsladdare och måste köpa till en sådan. Originalet kostar 419 kronor men Oneplus erbjuder just nu 30 procents rabatt på den så den landar på lite under 300 kronor.

Just nu
Köper man den innan den lanseras den 1 juli får man dessutom 500 kronor i rabatt och 3790 kronor är ett ännu attraktivare pris. Dessutom får man med ett par Oneplus Nord Buds 2 hörlurar också. Tummen upp för det erbjudandet – som bara är temporärt och läser du det här efter lansering så blir du nog mest tjurig än något annat.