Visste du att...
7.5

Unreal Tournament

Text: Tobias

Unreal Tournament bjuder på fem olika spelstilar; Deathmatch, Domination, Capture the flag, Assault och Challenge. Som alltid är det dock Deathmatch som håller längst.

Deathmatch går ut på att man försöker nå en fraglimit, man får en så kallad ”frag” varje gång man eliminerar någon – ett slags poäng, innan någon annan gör det. Taktiken är att skjuta så många som möjligt och att bli skjuten så lite som möjligt själv.

Domination är ett lagspel där det finns ett flertal baser utplacerade på strategiska positioner på banan och det spelas om poäng i stället för frags. Det lag som först når ett visst antal poäng först vinner. Poängen erhåller man sekundvis per bas man kontrollerar.

Capture the flag är även det ett lagspel som går ut på att man ska försöka ta sig in i motståndarlagets bas och hämta deras flagga, sedan föra den till sin egen bas och samtidigt hindra fienden från att ta sin flagga. Man får ett poäng per gång man lyckas återföra fiendeflaggan till basen och först till tre vinner.

Assault är egentligen väldigt enkelt; lag 1 är anfallare och lag 2 är försvarare. Anfallarna har ett uppdrag och försvararna ska hindra anfallarna från att fullfölja uppdraget som till exempel kan bestå av att förstöra en bas eller ta sig från punkt A till punkt B.

Challenge är den sista spelstilen som blir tillgänglig. Den består endast av en mot en-matcher mot exceptionellt skickliga datorspelare.

Singleplayer

Här finns det gott om saker att göra, alla fem ovan nämnda spelstilar finns med och det finns totalt 38 olika banor. Grafiken flyter fint och ljuseffekterna är riktigt snygga. Både musiken och ljudeffekterna är helt okej, och faktumet att man kan ge sina medarbetare order gör det hela ännu roligare. Denna spelstil är näst intill perfekt och är du ute efter ett förstapersonsspel som är kul att spela ensam så är Unreal tournament ett solklart val.

Multiplayer

Flerspelar läget är för mig ett stort frågetecken, till att börja är bara Deathmatch och Capture the flag tillgängliga, där det endast finns 11 banor totalt. Man undrar över vad som hände med Domination och Assualt, samt resterande banor från enspelarläget. Med en flerspelaradapter, så kallad multitap, inkopplad kan man vara upp till fyra spelare samtidigt, vilket i och för sig är bra. Tyvärr blir både grafik och kontroll över sin karaktär märkbart sämre. Denna brist märks även i tvåspelarläget, men inte lika mycket. Trots dessa brister så är det ändå kul att spela multiplayer – det finns ju ingenting som slår känslan att träffa sin bästa kompis med en välriktad raket.

Gillar att spela ensam är Unreal tournament ett mycket bra köp, men om du är ute efter en fragfest tillsammans med dina kompisar bör du nog satsa på Quake III Revolution eller Timesplitters istället.