Visste du att...

Bästa avståndet till din TV

Avståndet är skillnaden

Hur långt bort från en tv ska man sitta. Många har nog hört att det är massor av meter som gäller av diverse förståsigpåare, men det slutar oftast med att man sitter på samma avstånd oavsett storlek på tv-apparaten. Hemmet har samma yta kan man summera det som.

LG informerar
Idag fick vi texten nedan skickat av LG. I vanliga fall brukar vi inte köra ut saker som är dold reklam rakt av, men i och med att det är är nyttigt för många så publicerar vi texten som den är. Men använd en nypa salt för säkerhets skull.

Pressmeddelandet börjar här…
Trots att TV-placering och avstånd till soffa eller fåtölj till stor del är subjektiva finns det vetenskaplig fakta om hur det mänskliga ögat fungerar som kan vara värda att beakta för att maxa upplevelsen. Låt oss dyka in i ämnet och förstå vilka parametrar som påverkar tittarupplevelsen.

– Ett av de lättaste sätten att maximera sin TV-upplevelse är att utgå ifrån enkla riktlinjer gällande avstånd till TV:n och sedan finjustera efter personliga preferenser därefter. En 65 tum stor TV ska placeras cirka två meter ifrån den huvudsakliga sittplatsen, säger Erik Svalberg, produktexpert på LG Electronics.

Del 1: Synfältet, betraktningsvinklar och hur hjärnan uppfattar bild

Att fylla 30 till 40 grader av ditt synfält med TV:n innebär att du placerar dig på ett avstånd som låter dig absorbera det mesta av TV-bilden utan att behöva röra dina ögon för mycket. Detta skapar en engagerande och realistisk upplevelse som gör att du kan uppskatta detaljer, färger och rörelser på ett sätt som är närmare den visuella upplevelsen på bio.

– När du fyller denna del av synfältet låter du handlingen ta upp så mycket som möjligt av din uppmärksamhet utan att behöva vrida på huvudet för att ta in allt som sker i bilden. Det här är det optimala om du vill leva dig in i en film, säger Svalberg.

För TV-tittande finns tre vinklar att hålla koll på. Hjärnan uppfattar det som händer i en 40-gradig vinkel som det som är viktigt att behandla just nu. I detta 40-gradiga fält behandlas också färger korrekt.

I ett 30-gradigt fält ökar hjärnans fokus ännu mer. I detta fält kan åskådare minnas specifika symboler, former och subtila ansiktsuttryck. Härifrån kommer fotografins rule of thirds och det är också anledningen att det allra viktigaste i film sker inom en tredjedel av bildens höjd, från mitten räknat, samt inom två tredjedelar av bildens bredd.

Text är däremot än mer krävande för hjärnan. Läsning sker i regel i ett 20-gradigt fält, där hjärnan är bra på att upptäcka skarpa detaljer och saker likt text. Det finns ingen officiell standard, men i regel täcker undertexten som mest upp till 45 procent av bildens bredd, återigen från mitten räknat.

Del 2: Rekommendationer för att fylla 30–40 procent av synfältet

TV-storlek

För en optimal upplevelse vet vi nu att det lönar sig att fylla ut 30–40 procent av synfältet med TV:n. Optimalt avstånd till TV:n för maximal inlevelse, alltså 40 grader av ditt synfält, kan enkelt räknas ut genom att multiplicera TV:ns storlek i tum med 1,2. Till exempel är diagonalen på en 65 tum stor TV 165 centimeter, vilket ger oss 197 centimeter. För att få ett större avstånd till TV:n utan att underskrida 30 grader av synfältet kan vi sträcka oss så långt som 268 centimeter.

Den som väljer att placera TV:n längre bort än TV-storleken i tum gånger 1,2 löper en risk att introducera oönskade distraherande element till TV-tittandet. Neutrala och enkelfärgade inslag, likt enfärgade väggar och TV-ramar, skapar inga distraktioner. Externt ljus, rörelse och tapeter, konst och affischer löper istället risk att distrahera från TV-tittandet.

Den som vill sitta längre från TV:n än så rekommenderas att göra det med måtta. För att räkna ut när en TV utgör 30 grader av ett synfält kan TV-storleken i tum multipliceras med 1,62, vilket för vår 65-tums-TV ger oss tidigare nämnda 268 centimeter. Här blir distraherande element likt lampor, reflektioner och rörelse som inte sker på bild än tydligare än vid 40 grader.

Del 3: Delad bildupplevelse är dubbel bildupplevelse

Den tidigare ekvationen är utformad för bästa möjliga upplevelse för en optimalt placerad tittare, det vill säga någon som betraktar bilden rakt framifrån. När vi istället introducerar flera tittare sitter betraktaren inte längre vinkelrätt mot TV:n, vilket minskar det maximala rekommenderade avståndet.

Det optimala rekommenderade avstånden förblir desamma, men för att undvika distraktioner likt tidigare nämnda minskar det maximala avståndet då fler tittare tillkommer. Den nya formeln i jakten på 30 grader för flera tittare blir istället TV-storlek i tum multiplicerat med 1,41 – upp till 232 cm för den 65 tum stora exempel-TV:n.

– Med hjälp av rekommendationstabellen ser vi att en större TV ger mer spelrum för injustering av sittplats, även om man givetvis rekommenderas sitta längre bort från en stor TV. Det är också värt att välja en TV med goda betraktningsvinklar för att alla ska kunna åtnjuta bästa möjliga bild, även från sidan. Vida betraktningsvinklar är kanske ännu viktigare i moderna hem där TV:n kan vara en allt mer ständigt närvarande del av vardagen, säger Svalberg.

Slutledning
Det finns inget objektivt rätt eller fel vad gäller placering av TV. Syftet med denna guide är att erbjuda riktmärken som bottnar i hur människan upplever bild med en vetenskaplig bas och ge goda förutsättningar för någon som tar aktivt TV-tittande på allvar.

– Oavsett hur du använder din TV är vår ambition att du ska kunna få ut det mesta ur den. Samtidigt ser vi det positiva i att marknaden på senare år visat intresse för större och större skärmstorlekar vilket innebär att fler kan få den där autentiska biokänslan hemma. Därför satsar vi på att ge en så god bild- och användarupplevelse som möjligt, och fler valmöjligheter i alla segment. Med de nya modellerna i QNED-serien är vi stolta att kunna erbjuda högre bildkvalitet i stora format till överkomliga priser.

Nu när det är enklare än någonsin att skaffa en stor TV tycker vi att det är bra att konsumenter är väl införstådda i hur mycket de kan få ut av den ytan de har hemma, avrundar Svalberg.