Visste du att...

Test: Oneplus 10 Pro

Oneplus 10 Pro har äntligen landat

Nyheten var glädjande att nästa generation Oneplus skulle se dagens ljus i början av året, men det rörde sig om i Kina. Vi har fått vänta tills nu. Men den som väntar på något gott som det brukar heta.

Vi har sagt det tidigare och utan att låta allt för mycket som en papegoja så har Oneplus gått från att vara en uppstickare till att vara en av de större spelarna på mobilmarknaden. Det har gjort att de för ett tag verkade lämna området av lättköpta telefoner och stirrade sig blind på att vara med i toppen. Nu har de tydliga segment med budgetlurar till så kallade flaggskeppstelfoner och det är den senare vi tittar på idag.

Snapdragon 8 Gen 1
Sin vana trogen har Oneplus packat telefonen med den senaste tekniken. Processorn är Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1 vilket lägger grunden att allt kommer att flyta som smör i en stekpanna. Enligt vad man kan läsa sig fram till är processorn fyra gånger snabbare än den man hittar i 9 Pro och grafikprocessorn Adreno är 25 procent effektivare. För den normala användaren räckte förra generationens processor och blev över, vilket gör att få full ut nytta av den här är nästan omöjligt. Det innebär att man knappast behöver oroa sig för att slå i taket eller att man sitter med en snigel till telefon efter ett par år.

Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform tar också med sig Snapdragon X65 som klarar massor med frekvenser och nätverk. Allt som allt ger det en förstklassig 5G-upplevelse. Tillsammans med 12 Gb arbetsminne i den testade versionen blir allt snabbt och smidigt.

Skärmen
Det som man faktiskt ser med blotta ögat är skärmen. Det som syns på den har med det ovan att göra. 10 Pro har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, men man kan självklart ställa ner den om man vill spara batteri. Oneplus använder LTPO-teknik, andra generationens till och med, som justerar uppdateringsfrekvensen beroende på vad man använder på sin telefon. Tittar du på en bild sänks den och spelar du spel höjs den. Det här gör att telefonen hjälper dig spara batteri och det är självklart enormt praktiskt. Storleken är 6,67 tum med en upplösning upp till 3216×1440 men kan sänkas till 2412×1080. Lite skumma tal kan någon tycka och ja, men det beror på att telefonen är mer rektangulär än till exempel tv-apparater där man är mer van att det pratas om upplösning.

Tittar man på skärmen rakt av så ser man att det är ett kamerahål i västra hörnet högst upp. En sak som många störde sig på när det introducerades och nu är det inte något som det ens pratas om. Den sitter bra där den sitter och stör sällan eller aldrig. Skärmen är – tyvärr – kurvad och spiller över lite på sidorna. Lyckligtvis är det en mycket lätt kurvning och det märks knappt. Håller man i en Oneplus 8T – då märks det. Så vi ska inte släta över dem, men de är inte i närheten lika markanta som de var när de först dök upp. Platta skärmar är att föredra då man slipper att komma åt saker av misstag och sannolikheten att telefonen klarar ett fall är mycket högre om den har en ram som tar emot smällen. Ärligt talat kan man fundera på varför de envisas med att ha dessa överspillande kanter?

Kameran
Kameran har varit i fokus – oavsiktlig ordvits – länge och speciellt sedan Oneplus började arbeta med Hasselblad. Med 10 Pro fortsätter samarbetet och nästa generations mjukvara lanseras med telefonen. Det som Oneplus och Hasselblad lagt mest fokus på är att få alla färger att vara exakt och naturligt återgivna. Det slängs som vanligt med imponerande kamerarelaterade siffror och kryddas med färgåtergivning. Normalanvändaren använder auto-läget och den som gör det kommer att bli väldigt nöjd med bilderna. Sedan finns det mycket att göra för den som vill använda proffsläget. Det vi alltid rekommenderar är nattläget, det får verkligen omgivningen att leva och 10 Pro levererar det vassaste hittills från Oneplus. Nattläget finns nu även på den främre kameran, den vi ibland skämtsamt kalla egokameran.

För den som vill lägga in lite filter för att få sina bilder att poppa lite mer, eller kanske tona ner dem, har Oneplus adderat ett gäng och alla som använder Instagram känner sig direkt som hemma. Tre av dessa filter har skapats av kända fotografer som via dem lånar ut sin kunskap till oss lekmän.

En annan sak som är långt ifrån nödvändig, men rätt kul, är Fisheye-läget – ni vet när fotot blir runt. Fisheye kommer och går som alla andra trender, men med det i telefonen kan man göra sina egna Beastie Boys-bilder och bara det är ju anledning att välja den här telefonen över andra. Att Fisheye finns i telefonen har dock inget med att de ska sälja till Beastie-fans, utan att de adderat den bredaste vidvinkelkameran någonsin i en Oneplus och det är den som gör det möjligt.

Video filmas i diverse kvaliteter där kanske 4K med 120 bilder per sekund är vår favorit, men man kan hoppa upp till 8K med 25 bilder per sekund om man så vill. En ny sak för 10 Pro är att när man spelar in video kan man justera ISO, slutartid och vitbalans under pågående filmning.

Telefonen har också Dual View Video, vilket innebär att den filmar med främre och bakre kameran samtidigt. Det här är en funktion som är sjukt användbar för många och helt onödig för andra.

En reflektion över kamerorna om man ser på telefonens baksida; de ser ut som en spishäll. Vi lämnar det där.

80 watt
Batteriet är på 5000 mAh och det räcker för en dag eller mer för de allra flesta. När man laddar, då gör man det inte länge. 80 watts-laddare med namnet Supervooc laddar batteriet på noll, helt livlös telefon, till full på 33 minuter enligt våra tester. De flesta laddar nog över natten, men med den här typen av snabbladdning kan man börja ladda när man går upp och så är den klar lagom till avfärd. Man kan också ladda trådlöst i upp till 50 watt och då tar det 47 minuter att fylla telefonen från en procent till full.

Användargränssnittet
Det var lite turer om vad det skulle vara för användargränssnitt på telefonen, men det landade lyckligtvis i att Oneplus fortsatte använda sitt OxygenOS och telefonen rullar på version 12 som då matchar Android 12 som är det som driver telefonen. Har man använt en Oneplus tidigare känner man sig som hemma, men det finns några ändringar på gott och ont. Att man får lite efter var man uppdaterar telefonen kändes skumt, men när man väl hittat dit en gång är det problemet ur världen. Gränssnittet är riktigt bra och de små irritationsmoment som finns är inget som stör helheten nämnvärt.

Spel
Med marknadens ledande processor går det självklart prima att spela på telefonen. De finns ett spelläge som lägger extra kraft på att göra spelet rättvisa. Nu har vi inte spelat på någon elitnivå, men de spel vi har testat har det inte varit några som helst problem med. Oneplus bjuder på en massa termer och siffror för att berätta att de har bra kylning och det förefaller de att ha. Inte så att telefonen blivit glödhet vid spelande och enda gången som den var lite varm var när laddningen från noll till 100 procent var klar.

Ljudet
Man kan fundera på om telefoner borde få ha högtalare? Lika jobbigt varje gång som någon får för sig att köra videosamtal, spela musik eller titta något i offentliga miljöer. Det borde vara böter på sånt. Men om man nu vill spela till exempel musik från telefonen funkar det bra och ljudet är inget att klaga på. Men all form av kommunikation som inte är vanligt hederligt samtal borde ske via hörlurar – och när vi ändå är inne på hörlurar. Självklart finns inget 3,5 mm-uttag och varje gång det inte finns är jag lika besviken, vilket gör att jag får vara besviken mest hela tiden med dagens telefoner.

I handen
En ytterst relevant sak är hur den är att hålla i. Där kan vi berätta att den är ju självklart inte liten, men den känns inte stor trots det. Baksidan är också lite matt i känslan på den svarta modellen som vi har, så den känns inte lika hal som många andra av dagens telefoner med mer polerad baksida. Det är dock inget sandpapper eller besitter handbollsklister, så det är i princip lika lätt att tappa som alla andra telefoner. Det som baksidan sägs vara och förefaller att vara dessutom, är att den är med motståndig mot fingeravtryck. Det är självklart ett plus för flottiga telefoner är aldrig speciellt sexiga.

På tal om fingeravtryck. Upplåsningen med fingeravtryck och kamera, båda är blixtsnabba.

Lite saker som kanske kan vara kul att veta
Telefonen har Gorilla Glass 5 på baksidan och Gorilla Glass Victus på framsidan, men som alltid brukar vi rekommendera ett fodral om du är rädd om telefonen och vet med dig att den kan åka i backen någon gång då och då. Den saknar IP-klassning, vilket förmodligen bara är en sak som det sparats in på då i princip alla telefoner klarar någon form av kontakt med vatten.

Telefonen är 163 mm lång, 73,9 mm bred och 8,55 mm tjock, men en vikt på 201 gram. Två färger finns att välja mellan, vilka är Volcanic Black och Emerald Forest. Den första är då svart och den senare grön. Det finns även två modeller, 8 Gb arbetsminne med 128 Gb lagring eller 12 Gb arbetsminne med 256 Gb lagring. Den med 8 Gb räcker alla dagar i veckan, men prisskillnaden gör att 12 Gb är bättre köp. Vill du dock ha den gröna, då är det 12 Gb-versionen som gäller som har den som en exklusiv färg.

Priset
8/128 Gb kostar 10 490 kronor och 12/256 Gb är tusenlappen dyrare. Båda varianterna är allt annat än lättköpta, men Oneplus vana trogen levererar de mycket för pengarna.

Allt som allt
Oneplus levererar alltid flaggskeppstelefoner av ypperlig klass och kombinerar det med en lite mildare prislapp än konkurrenterna. Funderar du på att byta telefon är det här ett mycket bra val och en telefon som du kan ha i många år framöver sett till tekniken.