Visste du att...

Test: Oneplus 7 Pro

Oneplus 7 Pro heter den senaste telefonen från uppstickaren Oneplus och vi har fått chansen att prova den under en vecka nu.

Oneplus har alltid varit en budgettelefon med specifikationer som nästan når hela vägen upp till flaggskeppsnivå. Nu har Oneplus inte hållit tillbaka på vare sig hårdvara eller pris i nya 7 Pro.

Vi drar av plåstret direkt
Prislappen. 7895 kronor kostar den billigaste modellen som har 6gb ram och 128gb minne. För alla de flesta räcker det, men det finns både 8gb och 12gb för de som känner att de behöver mer arbetsminne. De båda dyrare modellerna har också 256gb minne. 8gb kostar 8395 och 12gb 9235 kronor. Det vill säga att telefonen inte längre är billig, men att den fortfarande är billigare än konkurrenterna. Och som sagt, den här gången har de inte prutat på något – om man bortser från hörlursuttaget som vi saknar enormt. Varför Oneplus!?!?

Skärmen
Telefonen har i princip allt det senaste i teknikväg, men de kryddar allt med saker som man inte hittar på något annat ställe i skrivande stund. Skärmen som är 6,67 tum är en AMOLED som har en uppdateringsfrekvens på 90Hz och det märks direkt. Skärmen är fantastisk och den är supersnabb. Allt flyter på som aldrig förr och vi förmodar att fler kommer följa efter. Det finns speltelefoner som har ännu högre skärmuppdatering så som Razer och Asus ROG, och även de telefonerna imponerar på den fronten, men de är klumpigare enheter som är framtagna för spel och inget annat. De blir inte telefoner som man använder för dagligt bruk, men det är 7 Pro och det gör den unik bland de andra vardagstelefonerna – om man nu kan kalla dem det med tanke på prislappen.

När det gäller skärmen har Oneplus sagt att det är svårt att gå tillbaka till någon annan skärm efter man upplevt vad 7 Pro erbjuder – och det kan nog ligga något i det även om det är marknadsföring.

Bara skärm och unik kameralösning
Skärmen har inget som stjäl utrymme på framsidan. Inga kanter och ingen kamera. Det är därför som skärmen blir gigantisk, trots att telefonen inte är mycket större än föregångarna. Kameran på framsidan åker därför upp från telefonen när den behövs via en mekanisk lösning. Kameran är rätt robust och den konstanta frågan om den kan gå sönder så kan den garanterat det, men det är inget som man behöver oroa sig för. Tappar man telefonen känner den av det och drar in kameran, trycker man ner den manuellt klagar telefonen på att den kan ta skada. Bryter man in den så känns den stadig.

Oneplus själva säger sig ha testat kameran 300 000 gånger upp och ner utan problem. Det blir 150 öppningar per dag i fem år. Om den bara håller för det eller om de bara hunnit testa så många gånger vet vi inte. Själv så använder jag nog frontkameran ett par gånger i veckan, så en livstid då?

Nackdelen med den här lösningen på frontkameran är att de som är vana att använda ansiktsigenkänning kommer att få en långsammare lösning och sedan kommer de där 150 gångerna per dag att bli betydligt fler. Därför är fingeravtrycksläsaren förmodligen den primära säkerhetsåtgärden och den är snabb som ögat och fungerar väldigt bra.

Baksidan
Där hittar man tre kameror som utför olika jobb. Resultatet blir riktigt bra. Tyvärr är vi inte de bästa att bedöma hur bra bilderna är, men vi är helt klart nöjda med allt vi fotograferat. Vi är dock lekmän som sagt, riktiga fotograf-Svenssons.

Men för de som vill veta mer om vad som erbjuds så är det följande: 48 megapixlars sensor med OIS, 8 megapixlars 78mm telefotoobjektiv med f/2.4 bländare och 1µm pixelstorlek och bildstabilisering genom OIS, samt 16 megapixlars 117° ultravidvinkelobjektiv med f/2.2 bländare.

Snabb som sjutton
Oneplus har länge tryckt på att de gör telefoner som är snabba och 7 Pro är inget undantag, utan den är snabbare än någon annan telefon från företaget. Processorn är en Qualcomm Snapdragon 855 och i kombination med UFS 3.0-lagring, vilket innebär högre skriv- och läshastigheter, går allt väldigt snabbt. Bara en sån enkel sak som att uppdatera en app är förbluffande snabbt.

Skärm, processor, arbetsminne och lagring gör att de som gillar spel, och vem gör inte det, kommer att uppskatta telefonen extra mycket. Då menar vi spel som kräver lite av telefonen, Candy Crush kommer inte att bli nämnvärt bättre.

Användargränssnittet
Oneplus har ett eget användargränssnitt som i princip är Android med ett par justeringar. Det mesta går att lösa, men vissa saker är lite ologiska och bara för en sån sak som att ställa in hemskärmen och utöka antalet skärmar fick vi söka fram svaren via Google. Det var inte helt logiskt. Några andra saker saknas, till exempel att man kan snurra hemskärmarna oändligt, nu måsta man gå höger till det tar slut och sedan samma sak åt vänster. Allt sånt här går att lösa med appar, men trist.

Fördelen med Oneplus tillvägagångssätt är att de är sjukt snabba på att uppdatera telefonerna. När man som ägare av andra telefoner får vänta månader på att få nästa generation av Android kommer de kort efter Googles egna telefoner till Oneplus. De är världens näst snabbaste på at uppdatera och det gör att man konstant sitter med det senaste som Android har att erbjuda. Ett stort plus.

Batteri
Batteri är alltid en viktig sak på mobiltelefoner. Större skärmar gör att även om andra saker blir bättre på att dra mindre ström hamnar användartiden oftast på liknande siffror. 7 Pro har tagit ett steg bakåt där i och med att 90 Hz-skärmen drar mer batteri. Man kan ställa ner den på 60 Hz, men det är lite som att bara köra sin sexväxlade bil på de tre första växlarna och så kan vi ju inte ha det.

Oneplus löser att den är lite störmtörstig, för att fortsätta med biljämförelserna, genom att förse 7 Pro med ett 4000 mAH-batteri. Det är en bit på vägen, men det når inte hela vägen fram i jämförelse med de bästa telefonerna när det gäller batteritid. De fortsätter kompensera det med sin nya laddningsteknologi kallad Warp Charge 30, vilket innebär att man kan ladda telefonen från död till halvt batteri på 20 minuter. Enda nackdelen är att man måste ha med sin Oneplus-laddare om man har en tungt belastad dag.

Lite hal
Själva telefonen är snygg och känns väldigt bra i handen. Den ger ett intryck av ett gott hantverk och man kan med glädje placera den på bordet i fiket utan att skämmas, snarare tvärt om. I och med att de numera har skräm hela vägen ut mot kanterna, likt Samsung, blir den dock lite hal. Vi har haft några hjärtat-i-halsgropen-upplevelser, men dock aldrig tappat den. Är man lite försiktig, så som vi är, kan vi rekommendera att kika på skal.

Vi ger tumme upp till Oneplus 7 Pro
Summan av det hela är att Oneplus 7 Pro är en förträfflig telefon. Den gör allt bra och även om den inte längre är en budgettelefon är den en budgetflaggskeppstelefon i alla fall. Det har länge känts som att man kanske inte behöver köpa en ny telefon då nästa generations telefon bara varit samma sak med några få förbättringar. Oneplus 7 Pro är med sin skärm och hastighet faktiskt ett motiverat köp för många då det är ett kliv framåt – även om den inte har hörlursuttag. Då hade den varit nära perfektion. Detta till trots, Oneplus 7 Pro är årets bästa telefon hittills i våra ögon.

Lämna ett svar