Visste du att...
6

Away: The Survival Series

Recension: Ptr.

Orden ”korthuvad flygpungekorre” ser man inte alltför ofta inom spelvärlden, men nu är det dags! I det naturdokumentärinspirerade Away: The Survival Series är man nämligen en flygekorre som ska överleva i en farofylld värld.

I Away The Survival Series spelar man som en ung flygekorre, eller korthuvad flygpungekorre för att vara mer exakt. Inledningsvis har man en trygg punkt i sin mamma som man följer efter medan man letar en säker plats att leva på, men efter en rovfågelincident blir man nödgad klara sig på egen hand under en farofylld resa för att hitta mamman och sitt yngre syskon.

Spelet beskrivs som en naturdokumentär i spelform, och dokumentärkänslan förstärks genom den David Attenborough-liknande berättarrösten – men försvagas också av att spelet utspelar sig i en fiktiv människolös framtid. Rent spelmässigt är det dock ett hyfsat linjärt tredjepersonsäventyrsspel som blandar utforskning med 3d-plattformande. Sporadiska strider mot diverse djur förekommer och så behöver man äta för att hålla uppe hälsan. Förutom berättelseläget finns ett utforskningsläge där man fritt flyger runt som en spor, eller liten lysande glob, och efter behag tar kontroll över allehanda djur som lever på ön där spelet utspelas.

Blandningen av spel och dokumentär är originell och fungerar ganska bra. Grafiken är okej men kunde vara bättre, och detsamma kan sägas om kontrollerna. En kul idé och ett hyfsat spel.