Visste du att...

Vi testar tyngdtäcke från The Nap Lab

Sov bättre – spela bättre

Äger du ett ergonomiskt tangentbord, säkert mekaniskt och klickigt, och har du provat åtskilliga möss innan du hittade rätt? Musmatta som täcker hela skrivbordet, hörlurar med avancerat ljudsystem och en mick som fångar upp rösten men inte omgivningen? En rallystolsliknande stol som är rätt värdelös ärligt talat? Gula glasögon för ökad kontrast och konstant någon form av energidryck vid din sida?

En riktig gamer
Man behöver inte ha allt det där för att vara en gamer, men de flesta jagar sätt att bli bättre spelare. De E-sportproffsen har utöver det bästa man kan ha i utrustning – eller det bästa som deras dyrt betalande sponsorer kan erbjuda, är kostrådgivare, personlig tränare och allt som kan ge dem det där lilla extra för att prestera på topp.

Det är inte bara idrottare av olika typer som letar fördelarna för att kunna prestera bättre, det gör vi alla på ett eller annat sätt. En av grundstenarna för att kunna prestera är att man är utvilad och kan fokusera. Sängar, madrasser och kuddar som gör sömnen bättre har det funnits länge, men plötsligt började det dyka upp täcken som alla började prata om – tyngdtäcken.

Vad är då ett tyngdtäcke?
Det är precis vad man kan gissa från namnet, ett täcke med tyngder. Täcket ser lite ut som en schackbräda och i varje ruta finn sett antal vikter insydda. I de täcket vi har testat från The Nap Lab är det små glaskulor i storlek som sandkorn som finns i rutorna. Det adderar en vikt spridd över hela täcket och den totala vikten på täcket varierar beroende på innehållet i varje ruta. Man väljer täcke efter sin egen vikt och det är rekommenderat att vikten på täcket motsvarar cirka 10-15 procent av vad vågen säger.

Tyngdtäcken kommer från början från vården där det används med fördel hos patienter med till exempel psykisk ohälsa. Tyngden av täcket skapar – med rätt täcke – ett behagligt och omslutande tryck mot din kropp. Trycket ska sedan medföra en massa fördelar så som att det sänker stresshormoner och blodtryck, samtidigt som det ökar Melatonin som gör att man sover bättre. Diagnoser som har haft nytta av tyngdtäcke i vården är ADHD, Anorexi, Bulimi och Autism bland andra.

Nu har dessa täcken alltså nått massmarknaden och vi har haft tillfälle att testa två täcken från The Nap Lab.

11 kilo
Första tanken var att som en vuxen person så klarar man säkert maximal tyngd på täcket och efter ett par nätter med 11 kilo, men insåg snart att nio kilo är värt att prova på. Skillnaden blev stor. Från att ha varit lite nedtyngd blev det snarare som att vara omsluten. Vikten gör att täcket faller naturligt över kroppen och man blir så att säga inbäddad av bara farten – lite som när man som barn blev omstoppad av sina föräldrar. Det tog några dagar att bli van med täcket, precis som det tog några dagar att bli van med det gamla vanliga efteråt.

Att säga att jag sovit bättre eller inte är svårt att svara på, men känslan har varit behaglig. I och med att sömn är något enormt personligt har flera personer haft möjligheten att prova och ge sina åsikter.

Det gemensamma omdömet har varit att man känner sig omsluten och att det varit en behaglig känsla. En av de som testade klämde ut en extra timmes sömn som aldrig brukar hända, men han fick å andra sidan fiska upp det från sidan av sängen då han rört sig under natten – och det var en lite större procedur än annars. ”Kanske kan träna musklerna också” var kommentaren där.

Vi gillar tyngdtäcken men de är svåra att bädda sängen med
Vi har mestadels positiva upplevelser med täcket. Många av dem har varit när man lagt sig innan man somnat att det varit en skön omslutande känsla. Några säger sig ha sovit bättre och ingen har sovit sämre.

Att bädda sängen på morgonen kräver lite muskler dock och att få den lika snygg som med ett vanligt täcke kräver en del arbete. Det är inte bara att flippa det i luften som man är van med, utan man får byta teknik lite för att få det snyggt. Samma gäller när man ska in i påslakanet.

Blir man en bättre spelare
Om man blir en bättre spelare har mer att göra med spelarens mad skillz än något annat, men oavsett vad man har för talang i bagaget kommer man att prestera bättre om man har full fokus och har en god natts sömn bakom sig. Så kort och gott, sömntäcke kan vara något för alla seriösa e-sportare.

Täcket från The Nap Lab finns i fyra olika vikter: 5, 7, 9 och 11 kilo. Vår erfarenhet är som sagt att man inte ska gå över den rekommenderade vikten på täcke.

Läs mer om The Nap Labs produkter på deras hemsida. Dessutom, använder du koden HYPE15 får du 15 procent extra rabatt utöver vad täcket kostar på hemsidan. Gäller fram till september.

Lämna ett svar