Visste du att...

Test: Google Pixel Watch 3

Google Pixel Watch 3

Ursäkta, vad är klockan? Den är smart.

Det är insidan som räknas
Det är första saken jag ska anmärka på, att nästan alla smarta klockor ser ut som något man vunnit i en tuggummimaskin. Det är ingen så kallad timepiece som lyxigare klockor brukar kallas. Kort och gott har de utseendet emot sig. Som tur är det inte utseendet som är det viktigaste när det gäller klockans användningsområde och Pixel Watch 3 tillhör faktiskt de snyggare vi testat.

Onödigt smart
Googles senaste klocka, det vill säga Pixel Watch 3, är kanske onödigt smart för den generella användaren. Den har mängder av funktioner och om man kopplar upp den mot Fitbit kan man få data som man knappt visste fanns. Sen kan man både kontrollera kameran på Pixel-telefoner och använda den som fjärrkontroll om man använder Chromecast. Smart som sagt.

Initialt var klockan nog tänkt för att man skulle veta vad klockan är varje gång man tittar på den. Det gör min osmarta klocka bra, den visar till och med datum. De smarta fortsätter långt bortom det och visar både steg, puls och vädret – så redan där har den vunnit om man ska se till funktionalitet.

Små saker, som i och för sig de flesta klarar av, är sånt man snabbt väljer sig med och inte vill vara utan. Att få kalenderns notifieringar på armen underlättar enormt för alla med lite dåligt minne som brukar komma sent till alla möten. Man kan självklart välja vilka notifieringar man vill ha, men om man har ett antal kan det vara bra att komma ihåg att inte kika på klockan hela tiden då alla i omgivningen tror att man har bråttom någonstans och inte har tid med dem.

Fitbit erbjuder massor av data
Jag har två klockor i rotation, den tidigare nämnda osmarta och så en som jag har när jag tränar. Den visar var jag sprungit, puls, tempo och lite annat som har med hur och var jag sprungit. Pixel Watch 3 erbjuder en massa mer data och ännu mer via Fitbit. Det är faktiskt mer än jag behöver, men det är självklart bra att kunna utvärdera sina aktiviteter över längre tid – även om det kanske är något man faktiskt kan leva utan. I alla fall innan jag började använda Pixel Watch 3, för nu är det en massa data som jag kollar på dagligen och skulle sakna om jag inte hade den.

Passar som handsken
Okej, kanske inte som handsken, men klockan sitter bekvämt och det går bra att sova med den även om man har händerna i ansiktet mellan varven. Mjuka former kort och gott. Armbandet är förvånansvärt besvärligt att sätta dit om man tycker man ska klara det utan att läsa hur man gör, är man smart nog att titta på instruktionerna är det rätt lätt. Gissa vilken väg jag gick. Armbandet som följer med är av gummi och är praktiskt för träningsdelen, men det gör inte klockan snyggare – i alla fall inte när man har valt det gråa armbandet.

Batteriet
Nu ska jag säga att det kan hända att jag har missat något, men jag tycker att jag stängt av allt som kan vara onödigt att ha aktiverat och det har inte hjälpt något med batteritiden. Klockan klarar runt ett dygn och då tycker jag inte att jag maxar den på något sätt. Att ladda den går inte supersnabbt, utan det tar en stund. Nu har jag inte gjort någon tidtagning på det, men jag hinner ofta kolla ett par gånger på vägen och det betyder oftast att det inte går supersnabbt. Det här är något man vänjer sig och sätter laddningen i rutin, vilket är rätt lätt när den landar på ett dygns användning.

Valuta för pengarna eller inte
Prislappen är 4590 kronor och huruvida man tycker det är prisvärt eller inte beror lite på hur man kommer att använda klockan. Drar man nytta av alla hälsorelaterade tjänster är det ett klockrent (hoho!) köp. All data som erbjuds blir lite grädden på moset jämfört med många andra klockor – speciellt de billigare. Slutsatsen är att Pixel Watch 3 är en bra klocka som gör jobbet och gör det bra.

Övning ger färdighet – mer gulaktigt är bra…

1337 – var bara tvungen.