Visste du att...

Test: Soundcore Space Q45

Soundcore Space Q45

Ett av många alternativ i den brusreducerande djungeln.

Anker
Soundcore är ett varumärke från Anker och de är kända för att göra bra saker till ett – ofta förvånansvärt – bra pris. De tär inget som är annorlunda den här gången.

Brusreducerande
På Space Q45:ornas kartong står det ”Noise Cancelled Playtime Extended” och det är ett bra ställe att börja på. Batteritiden är hela 50 timmar och om man skulle man hamna i en situation där man inte laddat kan man införskaffa sig fyra timmars speltid med bara fem minuters laddning. Imponerande. Laddningen sker vi USB-C.

Brusreduceringen är ett av de ställen där de dyrare lurarna skiljer sig från de billigare, men här är ett annat ställe där man kan bli imponerad av Space Q45. De håller oväntat hög klass och i princip jämna steg med lurar som kostar mer än dubbelt så mycket. Det enda jag inte har gjort, och det är i och för sig där de är mest användbara, är att flyga med dem. De har däremot följt med på diverse dagliga turer på tunnelbana och buss, plus lite andra ställen där en mjukare omgivning är trevlig. Överallt har de fungerat utmärkt.

Förutom brusreducering finns också ett så kallat normalt läge där det inte reduceras brus och ett genomhörningsläge som är bättre än vad man kan förvänta sig – speciellt i prisklassen. Väljer man att använda sig av det normala läget får man uppåt 10 timmar längre lyssningstid, men å andra sidan varför skulle man göra det om man har ett par ANC-lurar?

Ljudet
Här är det som undertecknad kanske inte är i samma postnummer som en audiofil och en annan åsikt är mer relevant än annars. Det är absolut inget fel på ljudet, men jag kan tycka att det saknas lite tryck i ljudbilden. Lyckligtvis kan man välja mellan över 20 förprogrammerade inställningar och någon bör falla i smaken, skulle så inte vara fallet kan man även justera equalizern själv efter eget tycke och smak. Man kan även slänga på bas ovanpå allt om det är ljudbilden för dig.

Mikrofonen
Om man vill ta ett samtal går det utmärkt, men absolut bäst i en lugnare miljö. I tunnelbanan i en gammal vagn var det inte helt lätt att göra sig hörd utan att låta alla medpassagerare veta vad man pratar om. Använder man brusreducerande hörlurar gör man det oftast för att stänga ute omgivningen och inte primärt för kommunikation, vilket gör att micken kanske inte är superviktig för alla.

Knappar
Soundcore har valt att använda sig av knappar, det vill säga saker man fysiskt kan trycka på, för att aktivera funktioner. De flesta, även Soundcore själva på andra modeller, använder touch-kontroller. Att de använder knappar är i mina ögon ett plus då jag rätt ofta råkar komma åt touch-kontrollerna när jag flyger då jag byter ställning ofta och plötsligt så är det paus eller annat på underhållningen jag har på min platta. Knapparna är lätta att trycka på och ger bra respons. Man kan tycka på olika sätt för olika funktioner och de går även att programmera till viss del. Allt som allt tummen upp för knapparna.

Kvalitet
Space Q45 är ett par rejäla hörlurar i en blandning av metall och plast. De har bra inställningsmöjligheter när det gäller att justera dem på huvudet och de klarar av tuffa tag. Det senare kan man summera som att de kan användas, men behöver inte vara orolig att de ska gå sönder vid normal användning. Det följer också med ett bra fodral som skyddar dem när de ska knölas ner i väskan vid landning och får sina törnar när väskan ska genom röntgenmaskinen till exempel.

Appen
Soundcores app är bra och enkel att ha att göra med. Vi har använt den till en hel del olika produkter och det finns inget att klaga på. Det är faktiskt så att en hel del andra företag skulle kunna snegla på den för att få till sin egen. Det finns en hel del rätt dåliga varianter i omlopp.

Prislappen
Priset har nämnts några gånger och är egentligen irrelevant. Antingen är användaren nöjd med produkten eller inte och är man inte nöjd med sin produkt kommer aldrig någonsin priset att göra dem bättre eller att man är mer nöjd med den. Det Soundcore levererar är bra lurar till ett väldigt attraktivt pris. De tävlar inte i samma prissegment, utan de tävlar med lurar som kostar dubbelt så mycket eller mer. Det gör att man inte behöver välja bort något, utan man får i princip samma kvalitet till halva priset och det är ett vinnande koncept – speciellt för konsumenten.