Visste du att...

Speltestarutbildning börjar till hösten

Jobb: Speltestare

Innan man kan hoppa in i drömjobbet som speltestare gäller det att veta hur det utförs. Det är inte bara att spela spel och dricka energiläsk som många kanske tror.

Quality Assurance
Det fulla namnet är Quality Assurance och förkortas till QA – det är nog inte någon i världen som säger fulla namnet. QA på svenska blir kvalitetssäkrare kan man väl säga, men speltestare går bra.

Bara spela spel hela dagarna
Det ligger lite sanning i det, men många kanske målar upp en bild om att man spelar färdiga spel och så är inte fallet. Ett spel kanske tar runt två-tre år att färdigställa när det gäller stora produktioner och det är inte så att man bara testar spelet när det är klart, utan man gör det längs hela vägen.

Det gäller att varje delmoment av utvecklingen är kvalitetstestad då det är svårt att fortsätta bygga på något som fungerar. Precis som med hus gäller det att grunden är stabil innan man bygger vidare. Det gör att QA-personalen testar varje element längs vägen och man testar det heller inte bara för att se om det är kul, utan man försöker forcera fram fel som kan rättas till för att hålla grunden stabil.

Är det till exempel ett bilspel som utvecklas får man kanske köra in i en vägg 100 gånger från en viss vinkel, sedan 100 gånger från en annan vinkel och så vidare till man krockat på alla tänkbara sätt. Någon vinkel kanske gör att spelet kraschar eller annat och det är alltså QA som ser till att det inte händer när spelet når konsumenterna.

QA har sista ordet
När det närmar sig att spelet lanseras är det QA som har sista ordet. Inget släpps – från ett seriöst företag – utan att QA har gett sitt godkännande. Att släppa något som inte fungerar kan snabbt göra att studions trovärdighet försvinner och då gör även spelarna det. Att leverera ett spel som fungerar är superviktigt, sen är det ju självklart bra om spelet är kul också – men det får någon annan greja. QA är inga trollkonstnärer.

Lätt att få jobb
I princip alla svenska – och utländska för den delen – studios har ett behov av kvalificerad och utbildad QA. Ett spelprojekt kan bli enormt dyrt och tidskrävande om det inte fortlöpande kvalitetssäkras. Skulle så kallade buggar, det vill säga fel som gör att det inte fungerar som det ska, försena en produktion kostar varje dag enorma summor på en stor studio.

Skulle ett spel försenas och det måste fixas innan det släpps innebär det inte att resten av spelet blir bättre då utvecklingen är klar och allt jobb är fokuserat på felet. Då blir summan av det hela att studion får betala löner och fasta kostnader som vanligt, men utan att de kan ha sitt spel till salu. Det vill säga bara pengar ut och inga in. Det är det sämsta som kan hända som ni säkert förstår.

QA-utbildning
Allt ovan var för att komma fram till punkten att man inte bara ska vara en så kallad gamer för att kunna jobba som speltestare, utan att man bör ha en utbildning för att göra det på bästa tänkbara sätt. En av utbildningarna som finns tillgängliga nu är en som Boden Game Camp erbjuder och den börjar hösten 2020.

Garanterat boende
En av sakerna som gör Boden till en attraktiv utbildningsplats, bortsett från lärarna, det sprillans nya skolhuset, att det finns spelstudios i samma hus som man kan praktisera på och även lära sig massor av vid sidan av utbildningen… det är att alla studenter har garanterat boende runt 100 meter från skolan. Precis utanför dörren går bussarna om man behöver handla eller vill ta en vända på stan – eller schtaan som det heter i Norrbotten.

Om du är intresserad av QA-utbildningen hittar du mer information på hemsidan.

Film som visar lite av skolan i Boden och hur nära man har till allt på Business Park.

Och en tv-reklam för utbildningen.

Lämna ett svar