Visste du att...

En sleeve skyddar din gamingdator från onödigt slitage

samsonite sleeve

Samsonite skyddar din dyrgrip till gamingdator

Spelare har börjat köpa laptops då de numera är riktigt kompetenta. De har blivit mindre och mindre, men de klarar utan problem att köra de flesta – om inte alla – de mest krävande spelen. Prislappen har inte krympt dock, utan man hamnar snabbt uppåt 20 000 och vill man ha de värsta modellerna är det snarare 30 000 eller ännu mer.

Skydda datorn med en sleeve
Med en prislapp så hög vill nog de flesta skydda datorn från onödigt slitage och självklart från stötar som kan förstöra den. Tanken med en laptop är ju självklart att den ska vara portabel och vi har tittat på några alternativ för att hålla datorn i bästa skick.

En av de bästa lösningarna för att skydda datorn är en så kallad ”sleeve”, vilket man kanske även kan kalla fodral. Man placerar kort och gott datorn i fodralet som stängs med en dragkedja. När man har en sleeve kan man sedan kombinera den med andra saker så som ryggsäckar eller messenger bags med mera.

Varför behöver man en sleeve om man har en ryggsäck? Svaret på det är att många ryggsäckar har ett fack för en laptop, men det är mer en avgränsare än något annat. De är ofta tunna och saknar skydd. Där kommer sleeven till stor nytta. Både för att minimera stötar, men kanske främst för att undvika repor eller tryckskador från andra saker som finns i ryggsäcken.

Stora datorer har blivit mindre
De flesta moderna datorer har krympt i storlek trots att skärmen är lika stor. Det beror på att skärmkanterna har minskat och skärmen går nästan hela vägen ut till kanterna i många fall. Det innebär att om man har en 15,6 tums dator passar den förmodligen i en 14,4 tums sleeve. Det här gör det lite komplicerat i och med att den storleken man har kan bli lite för stor och de som är under blir lite tight. Därför kan vi rekommendera att ta med laptopen och prova några olika innan ni slår till – eller bara ser till att ha öppet köp om du vill undvika datorbärande.

En annan sak att ha i beräkningen, speciellt om man köper en sleeve som är lite tightare, är att dragkedjorna kan komma åt kanterna på datorn. Det gör att det kan bli repor och till och med jack i datorn. Därför gäller det att verkligen kolla in dragkedjorna och känna efter hur datorn ligger mot dem när sleeven är stängd.

Samsonite
Vi har valt att titta på Samsonite, vilka som de flest känner till gör resväskor i världsklass. Varför vi valde att kika just på dem är för att vi förutsatte att kvaliteten bör vara högre än på de billigare modellerna och med en dator för 30 000 så kan någon hundralapp extra vara en bra investering.

Samsonite har satsat lite på att göra många sina sleeves så de även funkar som en väldigt smidig datorväska, vilket de åstadkommer med att kort och gott ha ett par handtag på dem. Det gör att man kan dumpa till exempel ryggsäcken och bara springa runt med sin sleeve, men å andra sidan behöver speldatorerna ström och handtagen får man inte mycket nytta av på så vis. Har man en minde dator som håller en dag, då de säkert mer nyttiga.

Just strömadaptern till speldatorer är i många fall en bjässe och den kan till och med vara boven när man fraktar dem tillsammans då den är rätt osympatisk med sin vikt och klumpighet. Finns väl en anledning att den kallas klumpen ibland.

Vi har testat två stycken 15,6 tums datorer, en speldator och en arbetsdator. De är i princip identiska i storlek, men speldatorn har lite bastantare hörn.

Samsonite Sleeve

Lite för stor trots rätt storlek
Det första vi märker direkt är att sleeven som är avsedd för 15,6 tums datorer är en storlek för stor. Det blir mycket utrymme och datorn ligger lite och glider runt i sleeven. Det här gör ingen direkt skada, men givetvis finns någon form av risk att den på så sätt kan få någon repa när den åker hit och dit. När vi sedan går ner till 14,1 tum, då passar datorerna, men är lite i tightaste laget. Man får vara noga när man stänger dem, speciellt med dragkedjan.

Här är det lite av ett personlig val, om man vill ha en lite för stor eller en som är i minsta laget. Nu finns det säkert ett fodral som passar just din dator bättre än dessa, men när alla ha samma standardstorlekar är risken överhängande att det här kommer att bli ett val som du tvingas göra.

Vi gick med den större modellen
I vårt fall så valde vi den större sleeven, vilket primärt är av lättja då den är lättare att lägga in datorn i. Vi åker runtom i världen och är alltid rädd om datorn då den är ett arbetsredskap och utan den stannar välden lite. Det enda dumma med att ha en sleeve när man flyger är att de flesta – inte alla dock – flygplatser kräver att man tar ut datorn ur fickan när den ska skannas. Varför kan man undra då det bara är tyg, men så är fallet. Har flygplatsen moderna röntgenapparater behöver man inte ta ut något ur väskan alls, vilket är fantastiskt minst sagt. Bland annat Las Vegas har sådana röntgenapparater.

Vårat val heter Samsonite Colorshield 2.0 och är alltså i storleken 15,6 tum. Du hittar flera olika varianter och storlekar på Samsonites hemsida.

Samsonite Sleeve

Lämna ett svar