Visste du att...

Ny spelutställning på Tekniska museet

Tekniksa museet

Ny spelutställning på Tekniska museet

Tekniska museet i Stockholm öppnade 22:a mars sin nya utställning Play Beyond Play. De beskriver det som en totalupplevelse med spelstationer, fantasifulla spelmiljöer och workshops för barn och unga.

Under invigningen berättade museidirektören Peter Skogh hur självklart det är att museet ska täcka spel som är en växande kulturform och arbetssektor inom Sverige. Han beskrev det som att spel är på väg in i finrummet, men för Tekniska museet vill han få känslan av spel i vardagsrummet.

Utställningen blandar historia och avancerad teknik. Till exempel finns en gammal virtual reality-maskin vid namn Virtuality 1000CS från tidigt 90-tal utställd och gamla VR-spelet Dactyl Nightmare emulerat. I andra änden av skalan syns en spillrans ny Hololens som används för augmented reality (AR). Här finns även forskning, kurser och aktiviteter kring utveckling och programmering för skola, barn och unga. Spelkulturen belyses på flera sätt med bland annat flera cosplay-dräkter från World of Warcraft, Zelda och andra spel utställda.

Det är extra roligt att se mycket svenska spel. Det står till exempel ett Pinball Dreams utställt i montern med en Amiga 500 och spel som Unravel, Mirror’s Edge, Star Stable, Shelter 2 och Star Wars Battlefront är spelbara. Det toppas av med mycket fakta om svenska studios, hur många som arbetar med spel i Sverige och vilka svenska spel som varit framgångsrika internationellt.

Under hösten öppnar ytterligare en etapp med interaktiva upplevelser. Det innebär att Tekniska museet ägnar en hel våning åt spel!

Tekniksa museet
Commodore 64 – världen genom tiderna bäst säljande dator.

Text: Martin Lindell

Lämna ett svar