Visste du att...

GDC 2018 i ett nötskal

GDC 2018 playstation

GDC i ett nötskal

GDC, eller Game Developers Conference, äger rum varje år i San Francisco. Det finns fler GDC-event, men det här är det stora. Biljettpriset ligger på runt 15 000 kronor, vilket inte är helt gratis.

Spelutvecklare världen över flockas i San Francisco och det gör att priserna på hotell och flyg skjuter i höjden. Det är alltså inte ett billigt äventyr för spelutvecklare med mässan, men det verkar inte spela någon roll då det är tusentals och åter tusentals studior på plats.

GDC 2018

Föreläsningar
De flesta utvecklarna flockas för att höra på föreläsningar kring som kan hjälpa dem i sitt dagliga arbete eller bara inspirera dem. Det är alltid några föreläsningar som det tar slut platser till och några lockar dit folk med promotionprylar till besökarna. För några år sedan gav Google bort tablets och Microsoft telefoner – då de föreläsningarna var självklart populära.

Expo
GDC har även ett expo, det vill säga en mässa. Utställarna är primärt företag som vill visa upp program med mera för utvecklare. Det gör att mässdelen är lite torftig för en gamer och det är många montrar som har en så smal målgrupp att de är tomma mest hela tiden. De letar dock bara efter de helt rätta besökarna och kanske inte behöver mer än ett par stycken för att anse sig vara lyckade.

För att nämna några av utställarna på plats. Amazon, som visar upp sina många olika avdelningar. Allt ifrån Twitch till att printa t-shirts direkt från spel till exempel. Unreal Engine hade två montrar med fokus på att få utvecklare att använda deras motor, för att få uppmärksamhet bjöd de på nybakade kakor, trendiga vattenflaskor och förmodligen runt 5000 t-shirts. Alla fick hur många t-shirts de ville ha i princip. Oculus visade upp nya sätt att använda VR-glasögonen. Tobii visade upp sin eye-tracking och Playstation visade upp ett par nya spel. Microsoft visade Mixer och några andra varumärken så som Playfab.

Indie-expo
Självklart måste indie-utvecklare också få chansen att synas och det utan att krossa sparbössan. Därför finns även en annan mässyta som ser lite mer ut som en loppmarknad än en sedvanlig spelmässa. Där finns mindre utvecklare som alla har en mycket begränsad yta, men det räcker för att visa upp sina spel och eventuellt hitta någon media som är intresserad, eller kanske en utgivare. Montrarna är av mycket varierande klass. Vissa är rätt snygga och har personal som tar kontakt med besökarna, men de allra festa har inte tänkt till alls när det gäller utseende på montern och glömmer helt bort att försöka locka besökare.

Fester
Många åker till GDC med ett klart fokus – och det är att ta sig in på så många fester som möjligt. Det är många fester, men trots att pengarna i branschen fortfarande är där så har de fördelats ut på fler företag. Det gör att de gigantiska festerna som fanns för bara några år sedan och arrangerades av stora företag är nästintill borta. Nu är det mindre fester som inte alls håller samma kaliber, men det gör ingen direkt skillnad då folk verkar vara underhållna i alla fall.

Fester vi minns är Wargaming, vilka nu blivit mindre galna och faktiskt nästan är tråkiga. Det var bättre förr…

Svenskar
Det fanns många svenska företag på plats i expodelen och av dem hade Tobii störts yta. Sedan fanns andra representerade i andra företags montrar så som Fatshark och deras Vermintide 2 i Intels monter till exempel. Svenskar ligger även bakom den Nordiska festen som alltid drar en massa folk och så även i år.

5000 studenter
Sista dagen, som är fredagen, är mässans sämsta dag. Då åker många hem och det blir en rätt avslagen tillställning. Därför har – vad det sägs – GDC gett ut 5000 biljetter till expodelen till studenter. Det gör att fredagen är välbesökt, men självklart är publiken rätt annorlunda.

Behållningen av GDC
Den som har mest och bäst behållning av GDC är utvecklarna. Spelmedia skulle nog säga att det blivit mindre att titta på. De 5000 studenterna är säkert också rätt nöjda – gratis är gott.

GDC 2018 Fatshark Intel
Del av Intels monter på GDC.

Lämna ett svar