Visste du att...
YIIK A Postmodern RPG
6

YIIK: A Postmodern RPG

YIIK: A Postmodern RPG (tänk Y2K) är ett säreget spel som gärna stoltserar med sitt inåtvända perspektiv och metadialoger. Det är ett ljummet hopkok av 90-talsnostalgi, abstrakta miljöer och filosofiskt navelstirrande.

Småstadsliv i 90-talet
Handlingen kretsar kring en person som försvinner under mystiska omständigheter i en liten ort i slutet av nittiotalet. Några forumvänner går ihop för att lösa mysteriet och träffar på alla möjliga konstiga varelser och märkliga typer. Den lilla staden är mysig att vandra runt i, färgerna och modellerna har en egen stil som är intressant att titta på. Några enstaka låtar är tilltalande och verkligen väcker en nostalgisk ådra. Det liknar ett klassiskt rollspel från samma era, där vältajmade knapptryck gör attackerna starkare och försvaret stadigare. De spelbara karaktärerna använder sig av vardagliga ting att attackera med, vilket påverkar minispelen som sker under stridernas gång.

Intressant
YIIK är ganska intressant, men inte särskilt roligt eller utmanande. Dialogerna är – trots en stor mängd inspelade röster – riktigt krystade och de pussel man möter är stela och banala. Den intressanta biten är vad som ska hända härnäst då det just är så pass mycket slumpmässigt och jättekonstigt som händer, men det räcker ändå inte särskilt långt.