Visste du att...
The Occupation
6.5

The Occupation

The Occupation är ett politiskt drama vars spelvärld rullar vidare med eller utan spelarens handlingar.

The Union Act
Året är 1987 och journalisten man navigerar i den stora myndighetsbyggnaden har just fått nys om ”The Union Act”; en ny lag som den brittiska regeringen lagt fram som förslag. Detta ses som en emotionell reaktion på en terroristattack som tog 23 liv. The Union Act medför nämligen stor risk att inkräkta på medborgarnas friheter och det är upp till spelaren att ta ställning till detta för att sedan agera.

Samla information och påverka handlingen
Det går att påverka handlingen på väldigt många sätt genom att samla information och bestämma vad man gör med den. Läsa slängda papperslappar, lyssna av telefonsvarare, logga in i servrar och förflytta data mellan disketter och anteckningsblock. Information rörde sig i snigelfart 1987 jämfört med idag, så att vara en visselblåsare krävde sin stenhårda journalistiska integritet.

Fängelse vid snedsteg
Man smyger omkring i förstaperson och interagerar med världen runt omkring, det hela har en tilltalande look. Det går inte att dö på något sätt, bara bli fångad när man gör något otillåtet. Då får man spendera en kvart med säkerhetsvakterna och förlorar den tiden från de totala fyra timmarna – i spelet – man har på sig att luska reda på sanningen.

The Occupation är en långsam historia för den med mycket tålamod och som verkligen kan uppskatta en förverkligad tidsepok. Friheten som ges är den största utmaningen, då det ibland kan vara svårt att veta vad man bör göra.