Visste du att...
6.5

Visco Collection

Visco Collection

I spelsamlingen Visco Collection hittar man sju klassiska arkadspel i olika genrer.

Jag växte upp på den tiden då det fortfarande fanns arkadhallar och det var alltid spännande att besöka något nytt ställe och upptäcka nya häftiga spel. Visco Collection är en samling med sju Neo Geo-arkadtitlar från 90-talet från det japanska företaget Visco. Det är inte de mest kända titlarna men här finns ändå en del gött att sysselsätta sig med och för mig även nya gamla spel att upptäcka.

Här kommer en kort genomgång av spelen.

Andro Dunos är en sidscrollande shoot ’em up med rymdtema. Inte remarkabelt på något sätt men absolut inte dåligt. En miss är att när man använder styrspaken fortsätter skeppet ibland att röra sig efter att man släpper spaken, något som inte händer när man använder styrkorset.

Bang Bead och FlipShot är två liknande spel som båda påminner om Windjammers, eller Pong för den delen. Snabb arkadsportaction för två spelare.

Captain Tomaday är samlingens höjdpunkt och största överraskning. Detta är en vertikalt scrollande shoot ’em up där man dock inte skjuter med vapen utan kontrollerar en sorts tomatvarelse och dennes två händer. Tokig design och kul själv eller tillsammans med en medspelare.

Ganryu är ett sidscrollande actionspel à la Shinobi eller Strider. Inte någon av mina favoriter i samlingen – för svårt, för många fiender och kontroller som jag inte kommer överens med.

Goal! Goal! Goal! är ett fartfyllt och lättspelat fotbollsspel med korta, actionspäckade matcher. Inte alls illa tillsammans med en kompis.

Neo DriftOut är ett racingspel sett från ovan. Snabbt och hyfsat ambitiöst men kanske inte något man vill spela längre stunder.

Jämfört med en del andra samlingar med klassiska spel är denna ganska basal sett till extramaterial och funktioner. Onlineflerspelarfunktioner finns förvisso men inte till exempel spola tillbaka-funktion och inte heller mycket i infoväg om spelen. Förutom smärre styrspakstrubbel fungerar dock spelen bra och allt som allt är detta en trevlig samling med sinsemellan olika spel.