Visste du att...
Nintendo Labo
8

Nintendo Labo

Nintendos kartongbyggande i fokus

Nintendo överraskade omvärlden när de visade upp sin nya satsning Nintendo Labo tidigare i år. Frågorna är många; är det prisvärt? Hur länge håller grejorna? Räknas det ens som ett spel att bygga med kartong? Den här recensionen täcker därför hela upplevelsen från första ljudet av krispig kartong till färdig byggnation och vad som kommer efter det.

Vad är Labo?
Labo Variety Kit är en samling prylar som kan byggas ihop i vilken ordning som helst. Alla som sett den första trailern vet vad det innehåller: Ett motorcykelstyre, ett litet hus, ett piano och en insektsliknande mojäng är några av sakerna som paketet innehåller. En skylt välkomnar oss när lådan öppnas där man ombeds att sätta i spelet i Switchen, därefter tar instruktionerna över på Switchskärmen som går att vrida och vända på precis hur man vill. Med mjukvaran kommer också en enkel uppdatering för Switchens Joy-Cons, och de kommer jobba på högvarv när prylarna väl sätts på prov. Instruktionerna kommer även med kontinuerlig pepp, som när man är 90 minuter in i ett pianobygge, viker sin tionde tangent och känner koncentrationen svajja lite. Nintendoklassikern ”Du kanske ska ta en liten paus?” dyker upp också här och där, allt för att hela tiden hålla humöret på en god nivå – de gör det väldigt bra och drömmen vore att IKEA skulle skicka med liknande instruktioner till sina varor. Ett förbättringsområde vore att få instruktionerna på svenska, just för att målgruppen är i detta fall barn. Skribenten byggde till exempel huset tillsammans med sin sexåring.

Nintendo Labo

Börja i liten skala
Efter en liten nybörjarkurs där man får bygga ihop ett litet Joy-Confodral är man igång och får välja vilket byggprojekt som helst, alla har en uppskattad byggtid intill så man vet vad man ger sig in på. Kartongbitarna klickas ur och viks till för att sedan forma fram en ganska stadig skapelse som funkar nästan helt perfekt. Pianot är en höjdpunkt som i och för sig tar över två timmar att bygga men när man väl sitter där och spelar på de 13 tangenterna och ändrar pitch med ett knapptryck så kippar man nästan efter andan. För det är en själv som byggt ihop detta! Som vikt varenda kant, tryckt ihop varje liten bit och klistrat på varenda infraröda markör. Det framkallas en gnista magi i mötet mellan kartongen man byggt ihop och Switchen med tillhörande kontroller. Som uppvisning av teknisk finess och inspirerande bygge är Labo en toppengrej, men vad händer sedan?

Kreationerna försätts på allmän och väl synlig plats
Gör först och främst plats i hyllan, för dessa skapelser tar plats och ska de hålla en tid framöver behöver de stå ostört. När man byggt ihop en pryl öppnas det upp möjligheter för experiment. Man bjuds också in i en ”hemlig” klubb inom spelet där flera möjligheter sakta öppnas upp för den tålmodige. Men ska sanningen fram är det bygget som är huvudakten, med den tillhörande eureka-stunden då man ser hur allt bara funkar helt plötsligt. Därefter har mjukvaran inte jättemycket att tillägga, utöver just den initiala uppvisningen.

Nintendo Labo

Reservdelar
Vi får se vad Nintendo tar betalt för reservbitar eller rent av en ny uppsättning byggdelar för den som vill bygga saker igen, det kommer troligtvis avgöra hur många uppsättningar Labo vi får se i framtiden. Prislappen ligger strax över ett fullprisspel och det kan kännas saftigt, men med tanke på alla saker som kan byggas ihop och sedan lekas med är det inte helt orimligt.

Vi rekommenderar Nintendo Labo
För den fingerfärdige och kreativa själen eller till föräldern som vill göra något riktigt unikt med sitt barn är Labo en helt ny upplevelse som rekommenderas.

https://youtu.be/2UmRhLA3Qzk