Visste du att...
Luigis Mansion 3DS
7

Luigi’s Mansion

Luigi’s Mansion är en kompetent remake som gör sig bäst i bärbart format

En lotterivinst lockar Luigi till en mystisk villa mitt i skogen. Men då det som är för bra för att vara sant just är för bra för att vara sant får han istället fullt upp med att fånga spöken och jaga rätt på den försvunne Marios tillhörigheter.

Poltergust 3000
Professor E. Gadd finns till hands med sin Poltergust 3000 som Luigi får låna. Med en ficklampa i handen och Poltergusten på ryggen står vi emot våra rädslor och vandrar genom kusliga rum och korridorer fyllda av spöken.

Lite Ghostbusters över Luigi
Målet är att locka fram specifika spöken för att sedan suga upp dem med Poltergusten. Det är ett pussel att få dessa spöken att visa sig, oftast är det en kombination av att utnyttja miljöerna i rummet och få till rätt tajming med ficklampan. När spöket väl är blottat följer en brottningsmatch där man ska hålla den analoga spaken i motsatt riktning som spöket drar åt tills det tröttats ut och låter sig sugas upp. Det är en ganska rolig mekanik som blir lite tröttsam senare i spelet. Lyckligtvis finns det vissa spöken som kastar saker mot en när man är mitt i en dragkamp, så som bananskal eller andra föremål. Den finess som krävs av spelaren i sådana lägen är väldigt underhållande då man dras efter ett spöke och samtidigt måste undvika farligheter.

Några enskilda större bossar avviker från speldesignen, men de är inget att skriva hem om. Sista biten av spelet är också märkbart utdragen då man tvingas gå den långa sträckan mellan källaren och vinden lite för många gånger för att det ska kännas underhållande. Den högra analoga spaken på 3DS:en är också väldigt svår använda till manövrering av Poltergustens munstycke, konsolens gyrofunktion hjälper dock till litegrann.

16 år sedan Gamecube-versionen såg dagens ljus
Originalet släpptes tillsammans med Gamecubes lansering för 16 år sedan. Det var den första stationära Nintendo-konsolen utan en storslagen flaggskeppstitel med Mario i huvudrollen vid release. Den var också med och cementerade Luigi som betabrodern, en stämpel han lever med än. Mottagandet var därför ganska ljummet.

Charmar 3DS-ägare
Men på en 3DS lyser charmen igenom, ett litet äventyr för en liten konsol. Den uppfräschade grafiken och andra små ändringar gör det också enklare än någonsin att spela. Luigi’s Mansion kanske aldrig skulle ha varit en kraftdemonstration för en nysläppt konsol, utan istället setts som den barnvänliga spökhistoria den faktiskt är.

Med tvåan ute på 3DS och en trea nyligen utannonserad till Switch har det aldrig funnits en bättre tid att hoppa in!