Visste du att...
A way out
7.5

A Way Out

A Way Out är resultatet från den minst sagt karismaktiska Josef Fares och hans studio Hazelight. Likt en tusenkonstnär är det skickligt på många saker men bemästrar egentligen ingenting.

Det går endast att spela två spelare och det spelas alltid på delad skärm, även om man spelar lokal co-op eller online – så man ser alltid vad ens medspelare sysslar med. En spelare kan var låst i en cutscene medan den andre fritt går omkring. Skärmen skiftar sömlöst storlek och fokus så nyckelhändelser får mer plats att röra sig.

Vi får följa fångarna Leo – som redan suttit inlåst i några månader – och Vincent från hans första dag på fängelset. Ett par magiska omständigheter senare upptäcker de båda herrarna att de har en gemensam vendetta utanför murarna och börjar direkt planera en väg ut.

A Way Out går mellan spännande smygsektioner, intensiva jakter och lugna bitar där man går runt och inspekterar och pratar med människor. Pusslena är enkla och lösningarna skrivs tråkigt nog ofta direkt på spelarnas näsa. Förutom en utdragen del i sista akten blir ingenting långtråkigt, det är nästan alltid något nytt som introduceras – vissa saker funkar dock helt klart bättre än andra.

Det är lite styltigt och några delar hade behövts poleras en del, men handlingen är intressant nog att man vill veta vad som händer. Att få dela upplevelsen med en annan gör det ännu roligare, man kan till och med spela det online med bara ett exemplar av spelet.