Visste du att...
1979 Revolution: Black Friday
7

1979 Revolution: Black Friday

1979 Revolution: Black Friday är en fängslande skildring av den iranska revolutionen där det allra mesta är baserat på verkliga händelser och människor. Det drygt två år gamla PC-spelet tar nu steget över till konsol.

Spelaren får följa Reza Shirazi – en blivande journalist med kameran i högsta hugg – när han återvänder till Iran mitt i händelsernas centrum. Gamla vänner har förändrats, nya kontakter knyts och stämningen i staden kokar av folksamlingarnas slagord.

Man styr Reza genom rika omgivningar och pratar med människor om det som händer. Många dialoger ger spelaren möjlighet att välja svar som alla ger olika effekter i handlingen. Skulle en hastig död gå till mötes så laddas spelet om från den senaste sparpunkten, alltså inga större straff ifall man väljer ”fel” vilket är väldigt skönt.

1979 Revolution: Black Friday har en halvdan titel, ganska billiga 3D-modeller och många små buggar här och där. Det är ofta svårt att välja dialogalternativ med den analoga spaken, plus att endast en bråkdel av all dialog är på persiska (även om det engelska röstskådespelet är bra hade alternativet att ha persiska röster varit väldigt uppskattat). Men det är ett riktigt intressant spel, en skildring av ett ofta förbisett skede i historien.