Visste du att...

CES: LG visar upp tv-apparaterna för 2024

LG 2024

Vi är inte i Las Vegas och nu är det några år sedan vi var på CES-mässan. Sista året var 2020 som också var den sista mässan vi var på innan pandemin slog till.

CES 2024
För de som inte är tjenis med mässan är det en gigantisk teknikmässa som visar allt som man kan inkludera inom teknik och lite till. Den är så stor att Las Vegas Convention Center inte räcker till, utan ett flertal eventanläggningar på kasinon också krävs för att få plats med allt som ska visas upp.

Alla de stora företagen finns på plats och visar upp sina nyheter och idag meddelade LG vad som komma skall och vad man hittar i deras monter på mässan när det gäller 2024 års produktnyheter inom TV och soundbars.

Nytt för i år är bland annat nya processorer med högre AI-prestanda i både OLED- och QNED-serierna, vilka bäddar för bättre bild än tidigare. Förbättringar i LG:s AI-svit förbättrar också ljudupplevelsen, både direkt i TV-högtalarna och genom 2024 års soundbars.

LG OLED
De största nyheterna för 2024 inom OLED är modellarna M4 och G4, där båda serier utrustas med den nya AI-processorn α11 för bättre bild och ljud. Den nya processorn har 70 procent högre grafikprestanda och 30 procent högre generell beräkningskraft jämfört med föregångaren. Resultatet är bland annat bättre uppskalning och ljudbehandling.

OLED-modellerna erbjuds i storlekar från 42 till 97 tum. I storlekar upp till 83 tum körs panelerna hos M4, G4 och C4 i uppdateringsfrekvensen 144 Hz i upplösningen 4K. Nytt för 2024 är att produkterna erhåller VESA ClearMR-certifiering för sitt låga motion blur. LG:s klassledande gaming-funktioner görs också bättre med en uppdaterad version av Game Optimizer och stöd för adaptiv bildsynkronisering i form av Nvidia G-Sync Compatible och AMD FreeSync. Allt som har med spel att göra är alltid välkommet, även om vi faktiskt aldrig haft möjlighet att testa det.

LG QNED
Nytt för 2024 i Mini LED-produktserien LG QNED är bland annat dess α8-processorer. Det gör det möjligt för QNED-serien att hantera färger bättre än någonsin, vilket kanske bäst exemplifieras av QNED90-modellens egenskap Million Grey Scale som hanterar gråskalor med 20 bitars färgdjup för ökad kontrast. Designmässigt blir de uppdaterade modellerna tunnare än förut, med en profil om endast 29 millimeter.
LG QNED innefattar modeller i storlekarna 43, 50, 55, 65, 75, 86 och 98 tum.

Operativsystemet
Operativsystemet WebOS utgör grunden för LG:s TV-modeller och till 2024 är den största nyheten WebOS Re:New, där LG utlovar uppdateringar till operativsystemet i fem år från lansering. Detta gäller produkter från och med 2022 års OLED-TV och QNED Mini LED 8K-modeller från samma år och nyare. Resultatet är bättre stöd för appar och program över tid och en användarupplevelse som ständigt hålls uppdaterad och fräsch. Det här är ett bra initiativ då många tv-tillverkare vägrar inkludera mjukvarumässiga nyheter i äldre modeller och bara uppdaterar befintlig version. Många av de så kallade årets nyheter på mjukvarufronten hade kunnat inkluderats i äldre modeller, men då försvinner moroten för att köpa ny tv.

Andra uppdateringar i årets utgåva av WebOS inkluderar bland annat möjligheten att i finare detalj än tidigare konfigurera enheternas upp till tio användarprofiler. Dessa profiler kan anpassas efter varje användares tycke och smak med parametrar likt bildinställningar, och kan därtill ge anpassade rekommendationer på innehåll och ren

tav känna igen varje användares individuella röster.