Visste du att...

Vi har besökt Funko-butiken i Hollywood

Funko Hollywood

Funko har utan tvekan erövrat popkulturvärlden med sina charmiga och ikoniska figurer. Det som började som ett litet företag som tillverkade gungande huvuden har nu blivit en global sensation med ett brett sortiment av figurer baserade på filmer, TV-serier, videospel och mycket mer.

Bobble Heads
Funkos historia sträcker sig tillbaka till 1998, när företaget grundades av Mike Becker i Washington. De började med att tillverka så kallade Bobble Heads, det vill säga figurer med gungande huvuden, av kända figurer som Tony the Tiger och Austin Powers. År 2010 tog Funko ett beslut att lansera sina Pop!-figurer. Den nya serien av figurer blev snabbt populär bland samlare och fans av popkultur.

Licenser och samarbeten
En av Funkos nyckelstrategier är deras samarbeten med licensierade produkter. De jobbar bland annat med Disney, Marvel, DC Comics, Star Wars och många fler. Det har gjort det möjligt för Funko att producera figurer baserade på några av de mest ikoniska karaktärerna i popkulturhistorien.

Mer än Pop
Funko är inte bara begränsat till sina Pop-figurer. Genom åren har de utökat sitt sortiment med produkter som mjukdjur, nyckelringar, Mystery Minis, T-shirts och exklusiva variationer och sällsynta Funko Pops. Diversifieringen av produkter har attraherat olika typer av fans och samlare. Funko-figurerna har skapat en dedikerad samlingssamhälle där människor delar sina samlingar, byter figurer och diskuterar sina favoritdesigner. Funko har också skapat exklusiva figurer som endast finns tillgängliga vid speciella evenemang som mässor och konvent. Detta har skapat en känsla av spänning och exklusivitet kring vissa Funko-figurer som kan vara mycket eftertraktade.

Global framgång
Funkos figurer säljs över hela världen och företaget har öppnat butiker i olika länder. Det är just en sådan butik vi har besökt, på Hollywood Blvd i Hollywood. Butiken ser inte mycket ut för världen utifrån, se bilden överst på sidan. Man när man går in kan man inte annat än imponeras. I tron om att det kommer vara Funko-gubbar staplade på varandra och bara handla om att sälja, så blir man glatt överraskad när man möts av en två meter stor Groot. För att sedan mötas av något som får en att tänka på ett amerikanskt nöjesfält.

Alla de gigantiska karaktärerna är skapade för att man ska kunna ta bilder med dem och på samma sätt som det är smart marknadsföring så är det kul att kunna ta bilder med sina favoritkaraktärer. Och det finns många Fred Flintstone och Harry Potter-gänget till exempel.

Star Wars-figurer, Freddie Krueger, Eleven och ett monster från Stranger Things, Else och snögubben från Frozen, Stålmannen, Batman och diverse andra kända figurer. Det finns något för alla som letar en Instagram-bild eller skapa en Tiktok-video. Butiken har självklart även figurer till salu och en massa andra saker som faller inom deras områden.

Det är en charmig butik med positiv anda i ett område som vuxit mycket på senare tid. Mitt emot finns klassiska Amoeba Records som flyttat in i en ny butik och trendiga W-hotellet bland annat. Allt som allt är det en butik som är värd att besöka även om man inte samlar figurer eller ens vet vad en Funko är.