Visste du att...

Vi besökte Summer Game Fest 2023

Summer Game Fest 2023 Play Days

Summer Game Fest är ett digitalt event, men allt sedan förra året har de även ett fysiskt event för media och influencers som går under namnet Play Days.

E3 – vi saknar dig
Bilden överst visar hur Los Angeles Convention Center (LACC) ser ut samma dag som SGF äger rum. LACC brukar lysa upp under de E3-dagarna, men nu är det en rätt blek byggnad. Vi saknar E3 – till och med E3 på dekis saknar vi. Arrangörerna bakom Summer Game Fest insåg nog att branschen vill ha ett event under juni i Los Angeles och därigenom skapades Play Days.

Summer Game Fest 2023 Play Days äger rum i Los Angeles modedistrikt och är cirka 15 minuters promenad österut från LACC. Första året var det för att vara ärlig en rätt tam upplevelse med rätt många måttligt intressanta titlar. I år har de växlat upp och hela kvarteret är nu tillhörande evenemanget. Förra året lyste många av de större utställarna med sin frånvaro, i år återfinns till exempel Activision, EA och Disney på plats.

Eventet har nog blivit dubbelt så stort om inte mer än så. När E3 kastade in handduken var det nog många som hade planerat närvaro där som nu fick ta det näst bästa. Summer Game Fest 2023 Play Days är absolut inte E3, inte ens nära. Det är inte ett stor högljutt evenemang med tusentals besökare. Det är mer av en exklusiv klubb där bara speciellt inbjudna får vara med och utställarna får lite mer intim kontakt med för dem viktiga branschpersoner. Att sedan utställarna får betala tokiga summor för att ett litet utrymme motiveras med att det är lite som att hoppa ner i ett par skor, allt är uppställt, ingen monter och bara utvalda besökare. Alla vinner – om man bortser från de som inte får möjligheten att vara på plats.

Att det bara är speciellt utvalda gör att E3 kommer att ha en funktion även i framtiden, men det gäller för dem att vara nog attraktiva för utställarna. E3 har varit en dyr mässa och har varit rätt ohotad, vilket gjorde att arrangörerna stagnerade och inte justerade sig efter en ny spelvärld där spelutgivarna inte är lika viktiga. Det har gjort att mässor som PAX har blomstrat där fokus har varit på mindre utställare och besökaraktiviteter.

The Mix
En annan mässa som brukar äga rum runt E3 är The Mix. Det är indieutvecklare som med rätt minimalistiska bås visar upp sina kommande spel. Det är utvecklare som inte skulle ha råd att ställa ut på en större mässa och bara kan drömma om att vara med på SGF. The Mix arrangerades senast i anslutning till GDC-mässan i San Fransisco och igår var det tanken att det skulle bli evenemang i Los Angeles. Men, och det är ett stor Men, när allt var uppställt och skulle dra igång… då kom Los Angeles stad dit och sa att de inte hade rättigheterna för att arrangera ett sådant evenemang i de inhyrda lokalerna. Så plötsligt, runt två timmar innan det skulle öppna, fick de ställa in. Utvecklare från när och fjärran fick inte möjligheten att visa sina spel, utan de fick i stället bara finna sig i att resan till LA med mera bara är förlorade pengar.

För att runda av kring Summer Game Fest 2023 Play Days. Den fyller en funktion och kommer förmodligen bli en årlig aktivitet även om E3 skulle återuppstå från det döda. Det skulle dock kräva att E3 blir mer av en PAX-mässa, vilket alla trodde det skulle bli i år med tanke på att det är PAX-arrangörerna som tog över E3.