Visste du att...

Test: Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsungs största och mest kompetenta telefon i den nya S23-serien heter Ultra och har en 6,8 tums skärm och väger in på 234 gram. Måtten är 163,4 x 78,1 x 8,9 mm. Det är kort och gott en bjässe. Vi har haft nöjet att kika lite närmare på den.

Telefonen
I handen är S23 Ultra en som sagt en bjässe. Den är rak i formen och har inte rundade hörn. Det gör att verkligen känns i handen – speciellt i kombination med vikten. Skärmkanterna spiller över, men inte jättemarkant och det hjälper till med att man får en känsla av att man inte ska tappa telefonen. Med prislappen där den ligger kan vi inte annat är rekommendera skal eller mobilplånbok dock.

Baksidan har kameralinserna i ena hörnet och de sticker upp rätt markant. Det gör att telefonen vickar när man lägger den på baksidan, vilket försvinner när man har ett skal. Så ännu en god anledning att köpa ett skal. Varsågod alla skaltillverkare.

Prestanda
Tidigare har Nordamerika belönats med de senaste processornera från Qualcomm medan Europa har fått Samsungs egen processor. Även om de ska vara lika bra så har tester visat gång på gång att de inte hållit jämna steg. Därför är det en glad nyhet att den senaste generationen av Snapdragon 8 sitter i S23.

I kombination med supersnabb lagring och en massa arbetsminne klarar telefonen – inte helt oväntat – allt man kan tänka sig. Man skulle nog till och med kunna säga att den med sin hårdvara är relativt framtidssäkrad och det tar nog många år innan den kan räknas som medelmåtta. Telefonerna av idag gör inte lika stora framsteg på hårdvara som tidigare och dess livscykel är därför mycket längre. Ett plus är då att Samsung garanterar fyra år av säkerhetsuppdateringar.

Kameran
Det som skiljer telefonerna idag är inte så ofta kamerahårdvaran, utan det är mjukvaran. Men S23 har verkligen radat upp imponerande specifikationer på sina linser som tillsammans bidrar med fantastiska bilder.

Vad man än fotograferar blir resultatet bra skulle man nästan förenklat kunna säga. Personligen gillar jag att ta bilder på kvällar när mörker och belysning möts och man kan – med hjälp av telefonernas nattläge – få till riktigt bra bilder. När man plåtar med nattläget på S23 blir resultatet riktigt bra och klart. Många av dagens telefoner kryddar nattbilderna, men Samsungen visar vad man ser i princip. Den förskönar också bilderna, men inte på ett artificiellt sätt. Sedan är det en smaksak vad man föredrar.

Vidvinkelkameran är en annan mycket användbar sak. Förutom att man kan fota stora ytor och återge en större bild – ordagrant, så kan man även få med mer av omgivningen på nära håll. Nu senast hade jag nytta av den när jag skulle visa upp två skåp i ett trångt utrymme, då var det bara att plåta med vidvinkel i stället för att skicka två bilder. Nu har alla det behovet, men det är nyttig när man väl behöver den. Samsung har hittat en tredje nytta också skulle man kunna säga – om man nu räknar min skåpfotografering. De har nämligen försett vidvinkeln med en 200Mp-lins som erbjuder enorm detaljrikedom. De säger i princip att man kan ta en bild över en yta och sedan plocka ut bilder från den om man så vill. Perfekt för Hitta Waldo.

Om man i stället vill filma så gör den det med bravur. Den klarar till och med av att filma 8K i 30 bildrutor per sekund. Äntligen något man kan använda de där 8K-apparaterna till? Men det räcker nog att filma i lägre upplösning allt som oftast. Kanske alltid. Den har självklart en inbyggd bildstabilisator som gör att filmerna flyter på och inte erbjuder sjösjuka.

Notera mera
Sedan Note-serien försvann har S-serien ärvt pennan som man trycker ut ur botten på telefonen. Med den kan man sedan skriva och rita med mera direkt på skärmen. Klart den är användbar, men långt ifrån nödvändig. Hade varit kul att se statistik hur mycket den används per dag eller över huvud taget faktiskt. För min del blir den som det manuella läget på en automatväxlad bil – kul att prova en gång eller tre, sedan aldrig mer.

Kostar att ligga på botten – på toppen är allt gratis konstigt nog
Hur man än vänder och vrider på det är det en dyr telefon – och det oavsett utförande. Man kan välja på 8Gb arbetsminne med 256Gb lagring eller 12Gb arbetsminne med 256Gb, 512Gb eller 1Tb. Prislappen börjar på 16 990 och slutar på 21 490 kronor. Då ingår inte ens en laddare, den får man hosta upp 500 kronor för om man vill ladda med 45 watt. Klart att det är för att det är miljövänligare, men man borde i så fall kunna välja bort den som en god miljömedborgare. Alla byter inte telefon varje år, vilket för övrigt är rätt dåligt att göra för miljön, och har kanske inte en 45 watt-laddare sedan tidigare.

På tal om miljövänlighet så är Samsung rätt stolta för att de använder återvunnet material till viss del och det är bara hatten av där. Det är jättebra. Men, här kommer mitt personliga men. De har som alla andra numera hoppat över 3,5mm-uttaget för hörlurar. Det gör att man i princip måste välja trådlösa hörlurar och de har ett batteri och det gör att det blir mer batterier i världen som måste utvinnas, tillverkas, laddas och förmodligen inte hanteras på ett bra sätt vid slutet av livscykeln. Så självklart ett steg framåt i medvetenhet och PR med återvunnet material, men i praktiken står man nog kvar i samma ruta? Alla borde erbjuda ett 3,5mm-uttag av den anledningen, sedan att det är bättre för spelande och även musiklyssnande – det är bara fler goda anledningar. Och nej, kom inte med USB-C-lurar som alternativ, de strular konstant, alternativen är få och rätt dåliga.

Summan av den berömda kardemumman
Samsung Galaxy S23 Ultra är en smått fantastisk telefon som verkligen tar bra bilder. Den klarar allt som man kan hitta på i dagsläget och lär göra det många år framöver. Det är en väldigt bra telefon kort och gott, men den har en ordentlig prislapp. Att man hittar telefoner med liknande specifikationer flera tusen kronor billigare gör att man kanske får ta sig en funderare. Är inte pengar en faktor i ditt beslut, då är det här det bästa köpet just nu.