Visste du att...

Test: Chromecast med Google TV

Chromecast med Google TV

Till att börja med: Vad vi har väntat på den här manicken. Varför tog det så lång tid att få den till Sverige?

Chromecast med Google TV
Namnet är till att börja med på tok för besvärligt. Till och med så pass besvärligt att lådan har både ”Chromecast with Google TV” och ”Google TV” skrivet på utsidan, men det står å andra sidan ”Hey Google” och bara ”Google” på andra sidor. De kanske bara försöker att hålla sig fräscha på alla sidor? Men för att göra det lättare för alla, eller bara undertecknad, så kommer den att kallas Google TV från och med nu.

Google TV lanserades hösten 2020 i USA och naturligtvis skulle vi få vänta, några veckor eller kanske månader. Det sas att den skulle komma i juni 2021 till slut, men sen kom ingen information över huvud taget. Sen plötsligt när vi i princip glömt bort att det finns en Google TV så meddelades att den börjar säljas nu i juni. Det meddelades också att Google själva säljer den, men även att Kjell och Elgiganten kommer att lagerföra den – dock aningens dyrare än Google själva av någon anledning.

Installera
Nu med Google TV i handen, eller i alla fall lådan, så är det bara att börja installera. Det är relativt lätt, eller det borde vara det, men då jag har flera ställen där Google Home finns blev det lite klurigt och jag tjurade lite och gjorde installationen på tv-apparaten. Det varnas för att det ska ta lite längre tid, men det flöt på snabbt.

Väl i gång med Google TV kan man snabbt konstatera att gränssnittet är trevligt och att allt flyter på bra. Det gäller bara att ta bort lite appar man inte vill ha framme då det som vanligt finns en massa förinstallerade saker. Sedan addera de val som inte är förinstallerade så som Cmore till exempel.

På samma sätt som allt är snyggt och rätt simpelt upplagt, så skulle nog de flesta användare önska att de kunde göra flödet på förstasidan lite mer sitt eget. Det vill säga ha större möjlighet att anpassa det till sig själv. Rekommendationer i all ära, men i alla fall jag vet vad jag vill se och när jag vill se det. Rekommendationerna blir dock rätt träffsäkra med tiden och hittar saker från diverse olika tjänster i stället för att behöva öppna var och en i och för sig. Så för den inte fullt lika målinriktade fyller det nog sin funktion.

Att starta upp apparna och använda dem går snabbt. Det är enkelt och har man inte en tv av senare modell är gränssnittet ett stort kliv framåt. Tv-tillverkarna har inte riktigt samma filosofi som de som gör datorer eller mobiltelefoner – även om de är samma i många fall, utan de fixar bara småsaker allt som oftast och det kommer inte några uppdateringar för att hålla jämna kliv med den senaste mjukvaran. Det gör till exempel att två olika årsmodeller av i princip samma tv har enormt stora skillnader på hur bra en app för tv:n fungerar. Inte för att jag är bitter eller så… men på en fyra år gammal Samsung funkar HBO som internet med 56k modem, medan det flyter på rätt bra på en senare modell. Sånt slipper man med Google TV.

Fjärrkontrollen
Fjärren är en liten smäcker sak, den är nästa lite väl liten. I alla fall mindre än att man får den där känslan av en tv-fjärr. De har i och för sig minskat överlag med åren, men i mina ögon hade det inte gjort något om den varit lite större – både för greppet och för att den inte försvinner lika enkelt.

Som vanligt kan man även använda andra smarta enheter i kombination med enheten. Personligen gör jag inte det, men de är nog baserat på hur hi-tech man är.

Google TV bjuder på 4K för de som har rätta förutsättningarna i både tv-apparat och bildkällan. Det kanske är lite overkill för många då 1080p är det som kommer snurra mest.

Chromecasten är rätt snygg, men i en sån här miljö gör det inte så stor skillnad.

Casta
Precis som på de tidigare Chromecast-enheterna kan man ”casta” videos från sin dator, mobiltelefon eller platta. Man kan även strömma spel, vilket vi inte har testat dock.

Jodå
Googles Chromecast är bara i dess originalutförande en bra sak, men den tvingar någon att agera tv-presentatör ofta. Är du en som har ledsnat på att svara på ”vad är det nu det där är igen?” frågan och att läsa upp vad det utvalda programmet handlar om. Eller bara känner dig obekväm med att låna ut din telefon till de i tv-soffan. Då är Google TV en skänk från ovan.

För den som inte är så slängd med teknik och låter någon annan sköta installation och att logga in på apparna är Google TV i princip en relativ simpel upplevelse. Det gör att Google TV, när den är installerad och klar, är en perfekt sak för de lite äldre i hemmet som bara vill att det ska funka.

Allt som allt är Chromecast med Google TV bästa valet bland Chromecast-enheterna och ett smart val för att tydliggöra streamingtjänsterna.