Visste du att...

Färre nya konsoler sålda under första kvartalet

Dåligt första kvartal

Vikande försäljningssiffror för alla utom en av produktkategorierna under årets första kvartal.

2022 börjar inte bra för elektronikbranschen
Försäljningen av konsoler minskade med 10 procent, datorer och laptops med åtta procent. Under första kvartalet minskade försäljningen av tv-apparater med nio procent och tappet är främst när det gäller de mindre storlekarna. För mobiltelefoner är minskningen tre procent. Audio är undantaget och ökar med fyra procent.

Den ackumulerade försäljningen för årets tre första månader sjönk med fem procent jämfört med motsvarande period förra året.

Om det här beror på minskat intresse, att vi är tillbaka på jobbet eller om det är de där jäkla halvledarna kan man fundera på. Elektronikbranschen säger att det är halvledarna som ligger bakom och det kanske stämmer, det verkar som olika typer av ledare ligger bakom allt jäkla elände numera.

”Logistikproblem och halvledarbrist visar sig främst i väntetider på populära mobiltelefoner och spelkonsoler. Där hade försäljningen kunnat vara högre om tillgången funnits. Samtidigt har konsumenter mindre i plånboken på grund av ökade priser på bland annat drivmedel och energi” säger Pernilla Enebrink, vd Elektronikbranschen.

Diagrammet högst upp visar den ackumulerade försäljningen för första kvartalet 2022 av sju produktgrupper samt totalt försäljningsvärde. Statistiken avser produkter i antal utom för försäljningsvärdet och kategorin Audio. Diagrammet visar den procentuella förändringen för perioden, jämfört med motsvarande period 2021.

En telefon som släpptes i början av april och ingår inte i första kvartalets försäljningssiffror.