Visste du att...

Test: Philips Momentum – 55-tums Xbox-skärm

Philips Momentum

Philips TV är ingen TV – det är en monitor. Målgruppen är nog rätt slimmad, men de som letar en jäkligt stor skärm så är det här helt klart ett alternativ.

Philips berättar att de jobbat med Microsoft för att ta fram bästa spelupplevelsen för de som har en Xbox Series X-konsol. När man spelar på en Xbox rullar det i 120 Hz och om den används med en PC blir det 144 Hz.

Ambiglow
I och med att det är en Philips har de Ambiglow, det vill säga deras lampor som lyser mot väggen – eller vad du nu har bakom din tv, nej, monitor – för att öka inlevelsen av spelandet. Man kan tycka att det inte är något som behövs, men faktum är att det gör sig rätt bra – speciellt om man har rätt belysning, vilket är lite mörkare i rummet. Ambiglow kopierar färgerna som är på skärmen och ger på så sätt en större upplevelse. Man kan även välja att synka Ambiglow mot ljud eller musik – men det känns inte lika relevant som vad som händer på skärmen. Graden av ljuseffekt kan också ställas in eller helt stängas av om så önskas. Däremot är det är inte synkat med händelser i spelet som vissa speltillbehör kan vara, men då krävs det att utvecklaren har lagt in det i koden.

Monitor
Det är som sagt ingen TV, utan en monitor. Att hoppa över tuner-enheten är ett lite annorlunda val och jag kan bara spekulera om att det är för att inte konkurrera mot sina egna tv-apparater? Att tuner saknas gör att den inte gör sig lika bra i vardagsrummet, utan är mer ämnad för någon som uteslutande vill ha den som spelskärm. Klart man kan köra alla strömningstjänster på den, men basen för en TV är ju just en TV. Att den är 55 tum gör också att den hamnar lite i ingenmansland då det är 65 tummarna som är mest populära och 55 tum kan vara lite stort att kombinera som datorskärm.

Xbox
Att koppla ihop en skärm med en Xbox är alltid en enkel sak och det är lite som att hoppa i ett par tofflor. Det funkar på en gång och gör sitt jobb för de allra flesta. Några finsmakare kanske justerar för att passa just deras smak. Vissa tv-apparater har lägen för olika aktiviteter så som spelande. Philips har som sagt jobbat med Xbox för att optimera och erbjuda den bäst tänkbara upplevelsen vid spelade. Med en lekmans ögon så ser det ungefär ut som på den tv-apparaten jag spelar på till vardags.

Det är när spelet börjar rulla som skillnaden märks mot mer sedvanliga tv-apparater. 120 Hz är en klar förbättring kort och gott. Nu finns det tv-apparater som har 120 Hz, så det är inte unikt, men det är heller inte jättevanligt och det är också inte något lättköpt i de flesta fall. Nu kan man inte säga att 14 000 kronor, som den kostar i dagsläget, är billigt heller i och för sig. Allt kryddat med Display HDR 1000, som ska ge djupare svärta bland annat – sen om vi ser det är väl en annan femma.

Om man dessutom har en dator i närheten rullar det i 144 Hz och det är imponerande med att spela på en 55 tummare även om det känns lite stort i de sammanhangen då de flesta nog anser att en 27 tums skärm är stort.

Ljudlimpa
Det följer med en ljudlimpa som är placerad under skärmen och den är ett annat samarbete, i det här fallet med Bowers & Wilkins. Det gör att ljudet är bättre än vad liknande skärmar levererar, sen är det inte en massiv ljudlimpa och om man är ute efter att irritera grannarna eller vill att explosionerna ska få golvet att vibrera får man kika på en annan. Den är smidig i sin placering, låter bra och räcker gott och väl för de allra flesta.

Flera källor samtidigt
Något som är rätt häftigt och även användbart är att man kan köra flera källor på skärmen samtidigt. I och med 4K-upplösningen och storleken på skärmen räcker ytan och blir över om man vill dela den med flera enheter. Den har även USB-C-kontakt där man kan koppla in diverse enheter eller bara använda skärmen som världens största laddare.

Allt som allt
Det är en tung pjäs och är annat än bärbar, eller i alla fall inte lättflyttad. Den kanske inte blir förstavalet att ta med sig på LAN-event om man säger så. Den är skapad för att spela på och det är där den är som bäst. Skärmuppdateringen på 120 Hz ger Xbox Series X en extra dimension och självklart blir det prima spelande via PC med 144 Hz.

Tittar du aldrig på TV via en antennkabel, spelar en massa och tycker at 55 tum är stort nog, då är Philips skärm ett mycket bra alternativ.