Visste du att...

Test: Steelseries Arctis 7P+

Steelseries Arctis 7P+

Designade för Playstation 5 men funkar till allt.

Steelseries
Steelseries flyger lite under radarn i jämförelse med andra varumärken, det trots att de funnits hur länge som helst och har massor av bra produkter. Steelseries är inte lika högljudda av sig som konkurrenterna kanske.

Arctis 7P+ är designade för Playstation 5 som har lite andra krav än andra konsoler med mera, vilket innebär att de fungerar mot i princip allt och Playstation 5. Det löses via en dongel som kommunicerar med hörlurarna och enheten den är placerad i. Dongeln har en USB-C-kontakt som kan placeras direkt i enheten och skulle det inte finnas någon USB-C kan man använda sig av en adapterkabel för med USB-C in och USB-A ut. Man kan också använda sig av 3,5 mm-uttag om enheten man vill använda dem mot helt sakar USB-ingångar.

Dongeln har måtten 35 mm på längden, 13 mm på höjden och är 7 mm tjock. Har man den i fickan får man även räkna in USB-C-kontakten på höjden och då blir den 21 mm. Det är alltså ingen gigantisk pryl, men det är en sak att hålla reda på och som till exempel gör mobiltelefonen 13 mm längre om den används där. Använder man lurarna till sin mobil kan man även svara och lägga på genom att trycka på på/av-knappen en gång, två tryck hoppar till nästa låt och tre till den föregående.

Steelseries poängterar att dongeln sänder via 2,4 GHz som erbjuder låg latens som är ett självklart plus när man spelar och enligt många dock inte är fullt lika bra som trådad koppling. Jag tror dock man måste vara mer av ett spelproffs än mig för att uppfatta det.

Lurarna kan användas med mobiltelefon, tablet, Nintendo Switch och dator bland annat. Självklart är dongeln inte lika smidig som att köra över blåtand då det är en fysisk sak som tar plats och måste hållas reda på. Dock är uppkopplingen mellan vald enhet och hörlurarna direkt utan något som helst krångel och det är värt en hel del.

Ljudet – in och ut
Ljudkvaliteten är rakt igenom bra för en lekmans öron och det finns inget att klaga på. Mikrofonen är lite känslig när man kommer åt den och det bästa är att undvika att göra det. Bortsett från det så ger micken enormt bra ljud och hittills har ingen klagat på andra sidan videokonferenser med mera.

Vid en micktest utomhus kunde vi konstatera att diverse ljud från omgivningen filtrerades bort och ljudet var inte bara bra, utan förvånansvärt bra. Så tummen upp för mickens brusreducering. Inomhus blev det självklart ännu bättre och det är primärt inomhus som gaminghörlurar används – även om man ser någon som använder sådana på tunnelbanan någon gång då och då. En annan fördel för utomhusanvändarna, för alla faktiskt, är att micken kan skjutas in i öronkåpan och döljas när den inte används. Det är ett gigantiskt minus med fasta mickar som fälls upp och inte går att dölja då de är i vägen och dessutom ser man ut som man jobbar med livesändning för Sveriges Radio.

Förutom självklarheten att man kan justera ljudet på lurarna och även stänga av micken, så finns även möjligheten att justera genomhörning av sig själv för att undvika att skrika när det gör för hett till i spelet – eller på videosamtalet. För de som är oroliga så är lurarna certifierade för Discord.

Sitter som en smäck
Steelseries har alltid haft en bra passform och varit sköna att använda under längre stunder. Deras Siberia var länge en favorit just på grund av att de satt så bra på huvudet och inte gjorde sig påminda om att de var där som många andra hörlurar gör när man passerar en timme eller så av användning. Öronmuddarna har fått en lite annorlunda kvalitet i jämförelse med tidigare modeller och är lite mer nyloniga. De är absolut bra, men jag skulle ranka dem snäppet lägre än de som återfinns på Arctis Pro, vilka varit mina dagliga lurar i snart två år. Huvudbandet är lika bekvämt som alltid och kan lätt justeras om det skulle behövas.

30 timmars batteri
30 timmar användning säger Steelseries. Skulle det bli kritiskt kan man ladda tre timmars användning på en kvart, men tyvärr har vi inte kunnat konstatera hur lång tid det tar att ladda dem fullt då batteriindikationerna är lite sådär. Det gröna ljuset som illustrerar mellan 50-100 procents batteri slutar aldrig blinka hur länge de än laddar och vi har kort och gott inte kunnat konstatera när de är fulladdade. Å andra sidan har de inte laddats ur någon gång och batteritiden har aldrig varit ett problem.

Vi gillar
Någon saknar säkert blåtand, men det funkar bra via dongeln och är så enkelt att det inte varit en faktor alls. Blåtand drar också batteri när det används på mobil eller dator, så det finns säkert en fördel där också om man letar argument. Smidigheten med dongeln och flera enheter är också något som är lätt att gilla. Summan av allt är att det är sköna lurar som inte stör att använda under längre tid, batteritiden räcker och blir över, ljudet håller hög klass och mikrofonen är imponerande. Vi kan inte annat än rekommendera Arctis 7P+.