Visste du att...

Test: Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro

Xiaomi har gjort sig kända för att leverera prisvärda produkter och deras nya 11T Pro-telefon är inget undantag.
Vi har haft chansen att titta närmare på Xiaomi 11T Pro. En telefon som fått många att höja på ögonbrynen då den kommer med en 120 watts laddare. Men låt oss börja med att prata om telefonen.

Telefonen
Dagens telefoner är lite stöpta i samma form med några få undantag. 11T Pro har inget som utmärker den, utan är en rätt sedvanlig telefon med en 6,67 tums skärm och en relativt stor kamera på baksidan som gör att telefonen ligger ostadigt. Den främre kamerans placering är mitten högst upp på den platta skärmen – inget som spiller över kanterna här inte vilket vi tackar för. Finns det någon fördel överhuvudtaget med rundade skärmar kan man undra? Skärmens upplösning är 2400×1080 och den uppdaterar i 120 Hz.

Dimensionerna är 164,1 millimeter hög, 76,9 millimeter bred och 8,8 millimeter tjock. Vikten landar på 204 gram och det innebär att det är en rätt stor telefon. Den är bekväm i handen och känns inte speciellt hal, men ett skal skadar inte – utan skyddar snarare… Fördelen med ett skal är att kameran neutraliseras och telefonen ligger stadigt på bord.

888
Xiaomi har inte snålat på kraften och processorn är en Snapdragon 888 från Qualcomm. Ljudet har de fått hjälp med av Harman Kardon och i kombination med 120 Hz-skärmen blir det en mycket bra kombination för spelare. Om man nu måste spela med ljudet på det vill säga.

20,11
Laddaren har som sagt skapat rubriker och det borde den göra med 120 watt. Den har fått namnet Hypercharge, vilket är passande. När vi testade att ladda telefonen från helt slut så den stängde av sig till full laddning och det tog 20,11 minuter. Imponerande – speciellt med tanke på att batteriet är 5000 mAh.

Laddaren är lite större och framför allt tyngre än standarden. Samma gäller även sladden som följer med, vilken är lite styvare än vad som annars följer med telefonerna. Lite robustare saker krävs med den snabbare laddningen.

Kameran
Xiaomi slår på stort med megapixlar och bjuder på 108 stycken. Nu är det inte bara antalet megapixlar som räknas som alla vet, men bilderna är för våra lekmansögon bra. Nu är det i princip så att alla dagens telefoner tar bra bilder och det här är inget undantag. Det finns en massa roliga effekter man kan använda sig av, bland annat att klona sig själv eller filma med både främre och bakre kameran. Alla kanske inte är användbara i vardagsbruk, men de är kul att leka runt med. Filma kan man göra i upp till 8K.

5G
Telefonen klarar 5G för de som har ett sånt abonnemang och dessutom har den typen av master i sin närhet. Bluetooth 5.2, Wifi 6 och dubbla Sim-kort Allt man kan förvänta sig kort och gott.

Användargränssnittet
För att var helt ärlig har vi inte använt så många Xiaomi-telefoner tidigare och det var lite att lära sig för att kunna använda telefonen på bästa sätt. Det mesta handlar om att vänja sig med vad som erbjuds och det är inget som varit speciellt krångligt eller arbetat emot användaren. Det finns ganska många val som gör att man justera det mesta som man vill. Logiken över hur man hittar funktioner är inte alltid helt logisk, eller så är det bara vi som tänker fel. Vem vet.

Allt som allt
Xiaomi 11T Pro är en mycket kompetent telefon som har vad man kan önska sig – om man har överseende för ett 3,5 mm-uttag, IP-klassificering och trådlös laddning. Det som gör att 11T Pro blir mer intressant är priset.

Det finns två versioner i Sverige och den ena har 8GB arbetsminne och 256 GB lagring, vilket kostar 6990 kronor. Klarar man sig med 128 GB lagring blir det en tusenlapp billigare. I båda fallen är det ett riktigt bra pris och man får oväntat mycket för pengarna. Nu är inte sex eller sju tusen billigt, men det är rätt mycket mindre än många telefoner med liknande teknik.