Visste du att...

Gamescom Asia i Singapore har öppnat sina dörrar

Gamescom Asia

Ännu en spelmässa har öppnat sina dörrar, men frågan är väl om någon vill gå in?

Singapore
Gamescom utannonserade att det skulle komma en mässa 2020 i Singapore, men så kom pandemin i vägen och det fick bli en Gamescom Asia 2021 i stället. Som vi spekulerat i tidigare är kanske mässor lite tidiga med världen som den är. Gamescom gjorde därför sin mässa en så kallan hybrid, vilket innebär att den äger rum både online och i fysiska lokaler.

PAX West i Seattle arrangerades första veckan i september och besökarna var få i jämförelse med hur många det brukar vara. Samma gällde utställarna. Allt som allt var mässan en liten miniatyr av sitt forna jag och många undrade varför priset var det samma som vanligt. När man ser bilder från mässan ser det mindre ut som en spelmässa och mer ut som ett cosplay-event.

Gamescom Asias fördel är att det är den första mässan och man har inget att jämföra med, men våra utsända (de åkte dit själva, men det låter bättre) kan rapportera att det inte direkt är knökfullt på mässan. Bilderna visar första dagen ganska snabbt efter att dörrarna öppnats. Det brukar vara då som det är mest folk på mässor och om det stämmer är det inte direkt någon besökarsuccé. Majoriteten av deltagarna är dock med digitalt, vilket man inte ska glömma.

Även på plats är mycket digitalt och man checkar in i varje område med en app. Vi förmodar att det är för att de digitala besökarna ska känna till besökarna på plats i kombination med koll på säkerheten. Alla besökarna har mask och det gör det lite svårare att mingla samt konversera, men det här kan vara den nya verkligheten och det är bara att vänja sig.

Är världen redo för mässor
Har man åkt långväga för att gå på mässan kan man hoppas på att det finns fler anledningar att vara på plats, men frågan som arrangörerna bör ställa sig själva är om världen är redo för mässor? Vi har själva funderat rätt mycket på det och vi har någon fånig idé om att nästa år i mars när PAX East och GDC äger rum, då är vi redo. Det är mest en förhoppning om att världen är redo, men är den det kan man undra. Det får framtiden utvisa.

Vi vet inte antalet utställare, men majoriteten av dem syns på bilden överst och en förmodligen förhastad slutsats är nog att utställarna inte heller är redo för mässor. På PAX West var ingen av de större på plats och prylföretagen funderar hur man visar saker säkert i framtiden med tanke på smittspridning via tangentborden med mera på plats. Samma gäller spelföretagens demostationer.