Visste du att...

Test: 5G i Boden och Luleå

5G utanför storstäderna

Vi har gjort en långt ifrån ordentlig test av 5G utanför de större städerna i Sverige och resultatet är lite annorlunda än man kan tro.

Stockholm
5G känns inte som något man behöver tänkta så värst på, men trots allt har alla de nyare telefonerna det inbyggt. Främst för att man ska ha det om man är i teknikens framkant och ofta säger säljare i butikerna att det framtidssäkrar telefonen. Frågan om det gör det när det förmodligen kostar extra och innan framtiden kommer är nog risken stor att man köper en ny telefon.

Vi tittade på 5G-kartan hos ett antal företag och insåg att 5G faktiskt hade tagit sig utanför tullarna. Vi såg även att innanför tullarna – ett Stockholms-begrepp – var det inte helt täckande heller. När vi insåg att täckningen faktiskt fanns i Boden och Luleå, det vill säga där undertecknad befinner sig, så gjorde vi slag i saken testade hur det fungerar.

För att få 5G krävs dock ett speciellt abonnemang. Man får det inte på alla produkter, utan det är något som kostar extra trots att det är svårt att hitta produkten. Det kostar inte extra för 5G i och för sig, utan det är datamängden som styr om man får 5G eller inte. Oavsett så är det ett av de dyrare abonnemangen som krävs, ett kontantkort räcker inte. Hos Telenor är det 30Gb data som gäller och då är abonnemanget ”5G redo”, vilket kostar 379 kronor i månaden.

Sagt och gjort. Vi införskaffade oss ett 5G-redo abonnemang och beslutade oss för att testa ned-och uppladdningssiffrorna mot 4G. För att göra det rättvist och inte så avancerat beslutade vi oss för att göra testerna via Bredbandskollen via Google Chrome och på två telefoner från Oneplus. Den ena är en Oneplus 9 Pro som vi lät ha 5G-kortet i och den andra Oneplus Nord som hade ett kort som bara klarar 4G.

För att ha något att jämföra med testade vi även 5G i Stockholm. Det var lättare sagt än gjort och vi fick åka runt lite för att hitta täckning med hjälp av täckningskartan. Vid Solna Station hoppade det över från 4 till 5G och där testade vi hastigheten utomhus endast. Det för att vi inte hade någon att gå in hos. Första testen stannade på 103Mbit och det var en usel Mbit bättre än 4G. När vi testade igen blev siffrorna annorlunda och det är de som filmen nedan visar. Då kom vi upp i 435 Mbit och det är ju rätt duktig hastighet. Till skillnad från Boden och Luleå befann vi oss mitt i täckningsområdet enligt kartan när vi testade hastigheten i Solna.

Norrbotten
Hur ser det ut när man surfar i Norrbotten i jämförelse och det är det som är det intressanta faktiskt. Att det ska funka i Stockholm känns självklart, vilket är långt från sanningen. Det funkar här och där, men att 5G funkar över hela Stockholm – då tex Solna, Sumpan och Bromma och så vidare – är inte fallet i dagsläget.

När vi ringde till Telenors kundtjänst så fick vi förklarat att det bara var i storstäderna som 5G fanns, men via ett pressmeddelande så finns ett gäng med städer med och däribland då Boden och Luleå. Det här var något som företaget inte lyckats förmedla internt då fler än en person vi pratat med missat det hela. När vi tittar på täckningskartan ser vi att det är i centrala delarna av städerna som 5G funkar, men då båda städernas absoluta centrum inte är gigantiska blir det täckning över hela city – något som inte Stockholm kan stoltsera med.

Boden
Vi började i Boden och testen utfördes i ytterkanten av ”mycket god” täckning av kartan. Här tror vi att kartan ljuger lite då det sitter master på ett hus längst ut på täckningsområdet, men det kan hända att de skjuter åt ett håll.

Här kommer vi upp i 225 Mbit inomhus, vilket är rätt imponerande och 253 Mbit utomhus. Vid första försöket utomhus landade 4G och 5G ungefär lika.

Luleå
Norrbottens stora stad. Den som vill roffa åt sig allt från alla andra ständer i Norrbotten. Centralorten slukar sin omgivning och allt annat – har de även fått bättre 5G? Vi testar även här i ytterkanten av täckningskartan, dock inte lika mycket på gränsen som i Boden. Var vi testar har att göra med var vi har tillgänglighet till att vara inomhus och det har vi cirka 200-300 meter från Norrbottensteatern mot Gültzaudden.

Inomhus kommer vi upp i 50 Mbit, vilket inte är mycket mer än 4G åstadkommer. Utomhus blir det bättre där 407 Mbit imponerar.

Slutsats
När 5G funkar så är det ju imponerande hastighet helt klart, men med tanke på att 4G levererar rätt bra är en högre hastighet rätt oväsentlig för de flesta i dagsläget. Ska man spela spel via molntjänster är det självklart en fördel att ha bättre hastighet, men det funkar bra med 4G. Högre upplösning kräver högre hastigheter, så kanske i framtiden att det kommer att behövas mer skjuts i ledningarna för att få ut maximalt av molntjänsterna. Idag klarar vi nog oss.

Det primära är väl att kostnaden för att ha 5G är rätt hög för något som man kanske inte behöver. Bor man i ett område som har 5G så är det kanske värt det då man kan använda det konstant, men om man bara passerar 5G-zoner så är det väl inte det direkt. Är man dock en dataslukare och har abonnemang med 30 Mb eller mer data ingår 5G, det är bara för de som har mindre dataupplägg som får fundera om det är värt pengarna.

Den stora saken med det är rätt ytliga testet var dock inte hur bra 5G är eller om det är något man behöver i skrivande stund. Det var kort och gott om 5G funkar utanför storstäderna och det gör det bevisligen.

Boden björknäsBild från Boden på en plats som har 5G-täckning.