Visste du att...

Vi testar Oneplus 9 Pro

Oneplus 9 Pro

En gång i tiden var Oneplus en uppstickare som utmanade telefonjättarna, men numera kan man nog lägga in dem i samma fack. Det har gjort att de inte kan ta rygg längre, utan måste vara med och bryta ny mark. Med det i åtanke har Oneplus börjat ett långsiktigt samarbete med Hasselblad, det vill säga kamerornas Rolls Royce.

Svenska Hasselblad, som numera ägs av ett kinesiskt företag, har varit på månen och har alltid varit drömmen för fotografer. De har tidigare samarbetat med andra mobiltelefonstillverkare, men det här samarbetet känns lite mer på riktig och Oneplus kommer lägga ner 150 miljoner Dollar över tre år på att göra de bästa mobilkamerorna. Men det är framtiden. Här och nu sitter vi med två nya telefoner från Oneplus och vi delar upp recensionerna med huvudfokus på Oneplus 9 Pro.

Oneplus 9 Pro känns igen från tidigare telefoner från tillverkaren. Oneplus har hittat sin stil och det är lite justeringar här och var på utseendet. När de släppte 8T hade de kurvade skärmkanterna försvunnit och då trodde vi nog att Oneplus hade övergett skärmar som spiller över kanterna framöver – men inte. De är tillbaka och det finns de som gillar dem, men de gör telefonen känsligare om man tappar dem, telefonen blir lite halare i handen och så kommer man ofta åt saker av misstag när man greppar den. Så kort och gott hade vi kunnat leva utan kurvade skärmen.

Oneplus 9 och Oneplus 9 Pro.

120 Hz
Skärmen är riktigt bra om det nu lät lite negativt ovan. Oneplus har gång på gång levererat bra skärmar och för varje ny telefon har de blivit bättre. Om än inte jättekliv framåt alla gånger. Vid det här laget har vi vant oss vid 120 Hz och den känns som det är minimumkravet numera nästan. 9 Pros skärm bjuder på något som de kalla ”Fluid Display 2.0”, vilken justeras efter användning. 120 Hz där det behövs och hela vägen ner till 1 Hz om inte högre skärmuppdateringsfrekvens gör någon nytta – till exempel när man tittar på en bild eller läser en text. Det här innebär att batteriet varar längre.

888
På insidan sitter Qualcomms senaste Snapdragon-processor och den heter 888. Som vanligt så är den snabbare och strömsnålare än sin föregångare. 5G hanterar den också och det är en framtidssäkrad lösning såvida man inte bor i några få platser där 5G redan lanserats. Lagringen sker på de snabbaste minnena man kan hitta och det gör att all form av lagring och annat går blixtsnabbt. Allt det just nämnda i kombination gör att telefonen blir riktigt bra för de som spelar lite mer avancerade spel, för normalanvändaren är det inte måsten.

Spel
Just när det gäller spel så finns också möjligheten att aktivera ett läge som gör att skärmen blir mer tryckkänslig och gör att alla handlingar via skärmen blir snabbare. Det här fungerar inte på alla spel, men på bland andra PUBG, Call of Duty och League of Legends. Oneplus lovar att fler titlar kommer att inkluderas framöver. Kylningen är avancerad och funkar bra, men efter en stunds spelande blir telefonen lite varm på vissa delar – dock inte het. Precis som med gaming-laptops är det svårt att hålla nere värmen i en sådan slimmad design.

Oneplus 9 och Oneplus 9 Pro utanför Polishuset i Lassemajas detektivbyrå.

Ljudet
Man mäter ljudet för mobiltelefoner på sin egen lilla skala och på den är ljudet bra på Oneplus 9 Pro, men självklart blir det mycket bättre i ett par hörlurar. För övrigt borde det vara olagligt att använda högtalarna på telefonen offentligt. Har man inte nog attityd för att gå runt med en bergsprängare från 80-talet och dela med sig av sin musik bör man kort och gott inte göra det.

Som vanligt finns inget hörlursuttag, utan man får finna sig att använda USB-C för trådad lyssning och det är enormt tråkigt. Det blir aldrig lika bra ljud med USB-C som med ett 3,5 mm-uttag och det beter sig lite oberäkneligt när volymen blir lite olika från gång till gång. Det som rimmar illa är att Oneplus gör så mycket för de som spelar och de som gör det vill inte ha ljudlagg som man får via trådlösa lurar. Men men, det är väl bara att finna sig att det blir färre trådar och fler onödiga batterier i vår värld.

Sladdar som laddar
Laddning har varit en punkt som Oneplus länge varit ledande på och de fortsätter på den banan. Den medföljande 65 watts-laddaren tar bara 29 minuter på sig att ladda 0-100 procent. Imponerande. Vill man hellre ladda trådlöst går det också bra, eller jättebra till och med. Då laddas den med 50 watt och tar 43 minuter på sig att nå 100 procent.

Telefonens batteri är på 4500 mAp och det räcker en hel dag för de flesta normalanvändare, men skulle man behöva kan man snabbt fylla på batteriet som sagt.

Inte ett 3,5mm-uttag så långt ögat kan nå.

IP68
Om telefonen är officiellt vattentät eller inte spelar inte så stor roll för de flesta, men att den har det är ju en garanti att man kan vara lite klumpig eller kanske kreativ i kristallklara vatten. I och med att telefonen är IP68-klassad ska den ska klara upp till en meter i 30 minuter – i sötvatten. Saltvatten och klor med mera ska man undvika. Nu brukar de flesta telefoner klara ett dopp, men generellt är det väl alltid bra att undvika vatten för att vara 100 procent säker. IP68 innebär också att den är dammtålig, men släng den inte under sängen då det säkert finns gränser för vad den klarar.

Användargränssnittet
Telefonen rullar på Android 11 och kommer nog vara en av de första att erhålla version 12 när den är publik. Användargränssnittet är Oxygen version 11. Oneplus gränssnitt är riktigt bra och blir bara bättre och bättre. Det enda som saknas är att man kan rotera sina skärmar i en loop, nu kan man bara dra höger till det tar stopp och sedan samma åt vänster. Att ta bort låsningen så att skärmen fortsätter snurra i all oändlighet hade väl ändå kunna grejas?

Låsa upp telefonen
För att öppna telefonen kan man göra det på de sedvanliga sätten. Fingeravtryckläsaren är snabb som ögat och det är sällan den strular. Samma gäller för ansiktsigenkänningen via den främre kameran – blixtsnabb.

Att använda sin Oneplus 9 Pro
Alla siffror målar en bild av en kompetent telefon, men det är hur den uppfattas och gör jobbar som är det väsentliga. Telefonen är bekväm att hålla i handen och även om den kan uppfattas om lite hal är det ingen fara. Ett skal är väl alltid att rekommendera då livet utan kan bli rätt kostsamt. Skärmen är med på minsta rörelse och allt flyter självklart på supersmidigt i 120 Hz. Det går aldrig sakta vad man än gör. Hoppa mellan appar, starta upp en ny app eller vad man än gör – telefonen grejar det utan ansträngning.

Kameran är riktigt bra. Nu är det med en lekmans ögon, men de bilder som tas med auto-funktionen är av imponerande klass och på kvällarna kan nattfotograferingen se lite ut som konstverk. I båda dessa lägen gör kameran jobbet och det är väl kanske det som de flesta förlitar sig på. Kan man verkligen nyttja pro-läget kan man nog få fram ännu bättre bilder, men återigen, som lekman, är skillnaden så pass liten att auto-läget räcker för mig. Det ultravida läget är också enormt användbart och är också bättre än någonsin med en hel del förbättringar i kanterna. Vill man filma kan man göra det upp till 8K, men då i 30 bilder per sekund. Bildstabilisatorn är på ens sida om det är lite mer actionfyllda saker som filmas. Allt som allt är videon lätt att använda.

Oneplus har sin slider-knapp på högra sidan. En så simpel sak, men den är fantastisk. Man drar den uppåt för att välja ljudlös eller tyst och tillbaka längst ner för att aktivera ljudet. Det är en funktion som används frekvent. Till exempel när man går in i ett möte eller en biosalong i framtiden, men också när man kanske spelar något spel och vill slippa höra annonserna.

De spel vi har kört rullar smidigt och även om jag inte tror det har med telefonen att göra har jag aldrig varit bättre i PUBG – konstant topp 10. I vanliga fall brukar jag vara bland de 10 första att elimineras, men det är på dator.

En väldigt bra telefon
Summan av det hela är att Oneplus 9 Pro är en väldigt bra telefon som vi kan rekommendera till alla som ska köpa en ny i år. Priset är bättre än de flesta likvärdiga konkurrenter, men den är inte billig för det. Versionen med 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring kostar den 9690 kronor och den som har 12 respektive 256 GB går lös på 10 690 kronor.

Oneplus 9 och Oneplus 9 Pro.