Visste du att...

Vi testar Oneplus 9

Oneplus 9

Man kanske kan kalla Oneplus 9 för basversionen och att Pro är den med extra allt, men det stämmer inte riktigt. De är väldigt lika och skillnaderna är att om det finns två versioner av något är det den som är snäppet vassare som finns på Pro. Det innebär dock inte att 9:an har dåliga saker, utan bara inte fullt lika bra och ofta behövs inte det bästa för vardagligt bruk.

Skärmen
Här har faktiskt 9:an en fördel då den har en platt skärm. Det må vara en smaksak, men kurvade skärmar har aldrig varit en favorit på vare sig mobiltelefoner, tv-apparater eller monitorer. Skärmen har 120 Hz och allt flyter som smör i en stekpanna. Den är också aningen mindre med sina 6,55 tum och det gör att den är enormt bekväm att hålla i och den känns lätthanterlig.

Kameran
Den har färre kameror än 9 Pro, men slutresultatet vid normalanvändning är i princip det samma. De alldagliga bilderna vi tagit längs vintervägen i Luleå och runt om i Boden ser likadana ut. En lekmans öga ser liten skillnad om ens någon. Videon håller också den hög klass och klarar 8K i 30 skärmbilder per sekund om man vill kräma på.

888
I och med att telefonen använder Qualcomm Snapdragon 888 klarar den att göra allt som vi kastar på den. I kombination med snabbt minne och 120 Hz går verkligen allt smidigt och det har länge varit Oneplus ledord.

Oneplus 9 och Oneplus 9 Pro chillar på isvägen en solig dag.

Ladda snabbt
Att ladda det 4500 mAh-batteriet tar 29 minuter från tomt till fullt. Liksom 9 Pro kan man ladda trådlöst, men där klarar den bara 15 watt till skillnad från Pro som fixar 50 watt. Nu kan man fundera på om man verkligen behöver trådlös laddning alls, men det är oavsett bra att möjligheten finns.

I handen
Oneplus 9 är bekvämare att hålla i än Pro och ger ett allmänt bättre intryck som telefon, men självklart saknar den inre prylnörden allt extra som Pro-versionen är laddad med. Som normalanvändare som inte sitter med snabba multiplayer-spel är Oneplus 9 ett enormt bra köp som kommer göra sitt jobb många år framåt. Den är inte gratis, men argumentet att man får mycket för pengarna är relevant. Med 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring kostar den 7960 kronor och för en tusenlapp mer får man 12 GB arbetsminne och 256 GB lagring.

Kollar du på Cmores Lassemajas detektivbyrå kanske du känner igen polisstationen från serien.