Visste du att...

QA-utbildningen direkt in i hetluften med Dreadlands

dreadlands

Direkt in i hetluften

I vanliga fall brukar man gå en utbildning för att sedan vara redo för arbetslivet. Den nya QA-utbildningen i Boden vände på steken. QA står för Quality Assurance, kvalitetssäkring kort och gott, och är en av de mest centrala sakerna i spelutveckling.

Inget spel släpps utan att QA har godkänt bygget
Spelen utvecklas steg för steg och testas av QA för att försäkra att de fungerar. Inget spel släpps innan QA har gett tummen upp. Eller så ska det vara, men nu i skrivande stund så verkar det som QA-avdelningen har hoppats över helt och hållet när det gäller Cyberpunk 2077 där det släppts i princip trasiga spel till Xbox One och Playstation 4.

På QA-utbildningen i Boden hamnade eleverna direkt i hetluften redan efter två veckor. De fick en möjlighet att göra kvalitetstestandet åt ett svenskutvecklat spel vid namn Dreadlands. Utvecklaren Blackfox studios är ett nytt företag och Dreadlands är deras första spel. Precis som alla mindre studios sköter de i princip allt testande själva och det gör att testningen blir rätt begränsad. Så är det oftast för alla mindre studios.

dreadlandsScreenshos from Dreadlands.

Nyttigt för alla
När det fanns en möjlighet att ta in ett riktigt spel i utbildningen och en hel utbildning som kan hjälpa till med testandet blev det en fantastisk möjlighet för båda parter. Att jobba med ett riktigt spel är inte något som brukar hända och om det gör det så absolut inte så pass snabbt in i utbildningen. För Blackfox var det en enorm möjlighet att att släppa en bättre produkt.

QA-utbildningen i Boden gjorde så bra ifrån sig att Blackfox valde att skjuta upp lanseringen av spelet då eleverna hittade saker som krävde lite extra tid att fixa. Att utbildningen kunde eliminera saker som spelarna annars drabbats av är ovärderligt. Blackfox studios blev så nöjda med elevernas arbete att alla involverade blev inkluderade i spelets eftertexter, eller credits om du hellre vill. Att hamna i credits är något som många drömmer om och det brukar infinna sig något år efter man har gått klart sin utbildning, inte efter ett par veckor i skolbänken.

Förutom en fjäder i hatten för eleverna är det också svart på vitt att utbildningen håller hög kvalitet.

Boden Business Park, en av byggnaderna och den där utbildningen äger rum.