Visste du att...

Vi testar Oneplus Buds

Oneplus Buds

Så kallade True Wirless-lurar som lanseras i samband med nya Nord-telefonen.

Helt Trådlöst
Trenden har varit de lurarna som bara sitter i öronen och fördelen är självklart att man slipper alla sladdar, men nackdelen har varit att mikrofonen är en bra bit från munnen. Många billigare varianter har därför varit helt okej för att lyssna på musik eller vad helst man ny vill lyssna på, men för samtal har de varit rätt ut sagt dåliga. Kanske går hand i hand med att färre använder sin telefon för samtal?

Buds
Oneplus har ett par trådlösa lurar sedan tidigare, men det här är det första de släpper i True Wireless-segmentet. För att börja med att bara titta på dem så är de rätt snygga, speciellt de blå som sticker ut lite mer. Väl i handen märker man att de är rätt robusta och känns inte – trots att de är gjorda av plast – så värst plastiga. Etuiet som de kommer med är rejält och gångjärnet för att öppna locket är riktigt gediget.

De paras lätt med Oneplus-telefonerna som vi testat dem med, men vi har läst att det finns enheter som det inte går lika smidigt med. När vi försökte använda Budsen till en Samsung TV gick det inte lika lätt och när det väl kom igång tappade de ljudet lite som om det var något som stod med en av/på-knapp.

När de väl är parade med en telefon återansluter de blixtsnabbt. När man tar upp dem ur sitt etui kopplar de upp snabbare än man hinner sätta in dem i öronen. Man behöver heller inte använda båda om man inte vill, utan kan ha en i om man till exempel inte vill bli den där som skriker i öppet kontorslandskap. Plus att strömmen räcker längre på så vis om det skulle vara ett problem. Båda lurarna har kontrollytor som gör de vanligaste sakerna och har man Oneplus-telefon gör de lite mer. Man kan även hålla på någon av dem i tre sekunder – tror jag det är – så kan man byta mellan olika källor.

30 timmar
Totala laddningstiden sägs vara 30 timmar med sju timmar musikuppspelning per laddning som etuiet gör. 4,5 timmar samtal. Exakt hur man kommit fram till 30 timmar är vi lite osäkra på, vet inte om det är någon form av blandad körning som är ett standardvärde på bilar för bensinförbrukning.

Som handen i handsken
Alla öron är unika som snöflingor… men generellt har vi väl typ samma upplägg på öronen. I mina sitter Budsen bra och de faller inte ut trots någon form av udda hoppande dans jag gjorde under ett samtal på balkongen. Jag har också cyklat så snabbt man kan göra på en treväxlad damcykel i nedförsbacke utan att ens fundera på om de skulle falla ut med hjälp av vinddraget. Men det här är en individuell sak självklart.

Ljud från omgivningen
På tal om vinddraget från cykeln. I och med att det är den designen det är får man med lite ljud från omgivningen och under cykelturen var det rätt mycket vindbrus på min sida. Den jag pratade med sade att det var bra ljud. Överlag har de få testobjekten på andra sidan sagt att de hört mig bra, om ibland lite burkigt. Allt som allt är jag nöjd med ljudkvaliteten för samtal. Att lurarna släpper in ljud kan säkert många tycka är dumt, men att totalt isolera sig medför diverse faror – som att man missar om någon säger att det är tårta i köket på kontoret eller att man missar att det kommer en bil när man går över gatan.

Ljudet
Det är ju en relativt viktig faktor när det gäller hörlurar. Problemet här är att jag inte är någon audiofil, vilket gör att jag nog inte lyssnar på rätt sätt. Men med mina lekmansöron tycker jag att ljudet är bra. Basen kanske inte har något supertryck, men det är inget som stör. Med ett par isolerande lurar hade ljudet blivit bättre, men jag hör gärna om jag håller på att bli påkört och tar den här designen alla dagar i veckan.

Allt som allt
Med ett pris på 999 kronor är de till att börja med prisvärda, sedan levererar de mer än vad man kan utläsa av priset. Det finns bättre true wireless-lurar, men de kostar mer och man kan alltid diskutera huruvida de är så mycket bättre att det motiverar priset. Oneplus Buds är kort och gott bra och jag tvivlar på att någon som köper dem kommer att bli besviken.