Visste du att...

Vi testar Oneplus 8 Pro

Oneplus 8 Pro

När Oneplus dök upp på marknaden gjorde de det genom att sälja sina kompetenta telefoner förvånansvärt billigt. Det har suddats ut lite längs vägen, i alla fall det förvånansvärt billiga priset. Telefonerna är fortfarande billigare än de stora varumärkena, men de har hamnat i en högre prisklass som inte gör dem fullt lika lättköpta längre.
Det konstanta har varit att Oneplus har levererat mycket bra telefoner och det har gjort att de fått en stor skara ambassadörer världen över. De har legat långt fram med tekniker, men å andra sidan hoppat över andra så som certifierat vattentäthet och trådlös laddning. Tills nu.

Oneplus 8 Pro är nya flaggskeppstelefonen och den presenteras idag och släpps den 21 april. Vi har haft möjligheten att använt telefonen i en dryg vecka.

Prislappen
Det är egentligen något som borde komma sist i en recension, men i och med att det är en av de bärande pelarna i när det gäller Oneplus börjar vi där. Prislappen börjar på 9995 kronor för 8Gb Ram med 128 Gb minne och 10 995 kronor för 12Gb Ram med 256Gb minne. Alltså ganska långt från gratis, men i jämförelse med andra liknande telefoner är det en mindre smärtsam upplevelse för bankkontot. Det är också en relativt markant prishöjning från 7 Pro. Men nog om priset.

Skärmen
Oneplus har ökat uppdateringsfrekvensen från 90Hz till 120Hz på 8 Pro-modellen och det gör att allt flyter på löjligt smidigt. Att scrolla är nästan lite av en upplevelse. Skärmen mäter 6,78 tum och den här gången har den fått ett kamerahål i övre vänstra hörnet. Förra årets modell hade popupkameran som vi har varit nöjda med och bortskämda med att inte ha något hål i displayen. Men i ärlighetens namn gör det inte så stor skillnad med cirkeln i hörnet, man vänjer sig snabbt.

Fördelen med kameran i skärmen är att ansiktsigenkänningen blir blixtsnabb. På 7 Pro var fingeravtrycket bästa sättet att låsa upp telefon, på 8 Pro kan man ha båda de lösningarna – plus via kod självklart. Ansiktsigenkänningen är imponerande snabb och ibland blir man nästa osäker på om den funkar eller om telefonen alltid är upplåst – det är den inte.

Baksidan
Fyra kameror som har en massa imponerande – förmodar vi – data och är bra på olika saker. För vår del, som en normalanvändare, innebär det att bilderna blir väldigt bra. De var bra på föregångaren och nu är de ännu bättre. I princip alla bilder från evenemang världen över på HYPE.se är fotograferade med 7 Pro och vi har i de flesta fall skippat att släpa med vår systemkamera.

Insidan som räknas
Man brukar säga att det är insidan som räknas. Qualcomm Snapdragon 865 ser till att allt går undan och i kombination med senaste tekniken av lagring går det ännu snabbare. Lagringen gör att det går snabbt att både läsa och skriva data, vilket processorn drar nytta av. Vi har länge blivit bortskämda med hur snabbt till exempel appar uppdateras, vilket för inte allt för länge sedan var en relativt tidskrävande process.

Insidan bjuder också på Wifi-6 och framför allt 5G som är något som Oneplus skryter med. Det senare är inget som vi kommer att ha nytta av i Sverige inom en snar framtid, men när vi någon gång i framtiden kan åka till USA kommer vi testa 5G via vårat amerikanska abonnemang som redan erbjuder det nu.

Användargränssnittet
Att vara nära Androids standardgränssnitt är en bra sak i de flestas ögon och Oneplus håller sig i närheten. Det blir lite fler saker unika Oneplus-saker för varje ny telefon på gott och ont. Till exempel Zen-appen skulle jag vilja skrubba bort totalt, men får nöja mig med att inaktivera den.

Det är relativt lätt att lära sig gränssnittet om man är ny till telefonen, men vissa saker är rätt motsträviga. Har man använt en Oneplus-telefon tidigare är det som att hoppa in i sina favorittofflor. En sak som fortfarande saknas är att man kan snurra hemskärmarna oändligt, nu måsta man gå höger till det tar slut och sedan samma sak åt vänster. Allt sånt här går att lösa med appar, men trist att en sådan enkel sak inte kan inkluderas.

Uppdateringar
Oneplus har varit alltid varit snabba på att uppdatera sina telefoner med senaste mjukvaran från Google, men nu på senare tid har även de börjat släpa efter lite. Med fler modeller av telefoner och fler funktioner kanske det är där skon klämmer? Vi hoppas på att uppdateringsfrekvensen återgår till sitt höga tempo med 8-telefonerna.

Oneplus 8 Pro naken och med ett karbonfiberskal.

Batteri
Batteri är alltid en viktig sak på mobiltelefoner, eller till och med den viktigaste i de flesta undersökningar som görs. Större skärmar gör att även om andra saker blir bättre på att dra mindre ström hamnar användartiden oftast på liknande siffror som föregående modeller. Med större skärm och högre skärmuppdateringsfrekvens bör Oneplus 8 Pro landa ungefär i samma region som föregångaren – även om batteriet är större, processorn och diverse andra saker mer effektiva. Vill man utöka batterilängden kan man ställa ner skärmuppdateringen till 60Hz, vilket bjuder på en mindre smidig upplevelse men kan förlänga en dag långt från eluttag.

Batteriet är imponerande 4510 milliampere och det gör allt som oftast att man inte behöver oroa sig för att inte klara dagen. Har man sin strömsladd med sig, då laddar Warp Charge 30 din telefon snabbt. 23 minuter från tom till 50 procents laddning. Har man den trådlösa laddaren tar samma bedrift 30 minuter. Båda fallen imponerande.

Oneplus 8 Pro har till skillnad från sin föregångare trådlös laddning och Oneplus har gjort en egen laddare som heter Warp Charge 30 Wireless. Telefonen kan också ladda andra produkter så som hörlurar om dessa blir strömlösa.

Smidig design
Oneplus 8 Pro känns bra i handen, men den är rätt stor – det kan man inte ignorera. Stora telefoner är kanske inte för alla, men det primära med stora telefoner är att de är lätta att tappa och med skärm och glas överallt får man vara försiktig. Baksidan på den gröna modellen, den vi har i handen nu, är materialet lite matt och även om det är svårt att beskriva så är gör det telefonen lite mindre hal. Det är i alla fall uppfattningen vi får, men den kommer att användas med ett skal i alla fall då vi har allt för många dåliga erfarenheter med slarvigt telefonanvändande.
Ljudet är bra för att vara en telefon. Ingen telefon är kanske lysande, men det går absolut att använda högtalarna för sig själv – för det är aldrig okej att göra det offentligt.

IP68
Oneplus 8 Pro har den officiella certifieringen IP68, vilket innebär att den kan vara 1,5 meter under vattnet upp till 30 minuter. Det innebär dock inte att man ska utmana ödet. Men det gör i alla fall att den klarar de flesta klumpigheter och kan rengöras enkelt. Det senare är tyvärr något väldigt viktigt i dagsläget. Just avsaknaden av IP-certifieringen och trådlös laddning gjorde att Oneplus 7 Pro fick en del kritik, men det är som sagt åtgärdat nu. Och nu till något som inte är det…

Hörlursuttag
Det här är en sak som många inte alls tycker är en nödvändighet, men vi tycker att 3,5mm-uttaget bör finnas med på alla telefoner och plattor. Anledningen för det är att i dagens värld då vi har för många batterier och laddare och försöker dra ner på energianvändandet, då borde inte enda alternativet vara att ha hörlurar som behöver laddas och kräver att man använder bluetooth som i sin tur drar mer batteri. Det borde gå att använda ett par trådade hörlurar och få världen att må bättre om man vill. Det här är en sak som alla borde erbjuda kort och gott. Jag tror att det är få som skulle undvika att köpa en telefon för att det finns ett uttag de inte använder kontra de som skulle köpa den för att den har det. Det är min slutsats. En annan sak är att de 120 Hz som skärmen erbjuder är fantastiskt för spelande, men få om ens några trådlösa hörlurar klarar av att kommunicera på samma direkta sätt som ett par trådade hörlurar.

Vi gillar Oneplus 8 Pro
Att Oneplus 8 Pro skulle vara en bra telefon kunde vi läsa ut av de rykten som spreds på internet långt innan den meddelats. Nu med telefonen i handen, okej den ligger vid sidan av datorn i skrivande stund, kan vi konstatera att den lever upp till det vi hade hoppats på – och det var stora förhoppningar. Vi har använt Oneplus 7 Pro i ett år och förväntade oss något bättre. Oneplus 8 Pro är bättre, men för att vara helt ärlig är 7 pro nog bra att om du har en sådan behöver du inte byta upp dig. Med betoning på ”behöver”, vilket sällan är en variabel när det gäller ny mobiltelefon där ha-begär nog styr de flesta. Och med allt som Oneplus 8 Pro erbjuder så är ha-begäret stort och vi kan med varm hand rekommendera telefonen.

Lådan som telefonen kommer i.

Här ligger den och chillar på en Cyberpunk-jacka.

Lämna ett svar