Visste du att...

Vi besökte Jönköping och Dreamhack Winter 2019 i helgen

Dreamhack Winter 2019

Den årliga traditionen fortsätter, om än i lite annorlunda form.

Jönköping
Varje år äger världens största LAN-event rum i Jönköping. Dreamhack Winter. Ett event som format liknande evenemang världen över, men som aldrig passeras i engagemang. De största LAN-eventen i USA borde vara 10 gånger större kan man tycka, men de kommer inte ens upp till hälften så många människor som släpar sina datorer till en gemensam plats. I Sverige har vi tradition att bära datorer sedan 25 år.

Färre LAN:are
När det var som störst var det 10 500 datorplatser i Elmiamässan, men nu är det nog nånstans mellan 4000-6000. En hel hall har skippats och bytts ut till annan underhållning. Och de andra hallarna är betydligt luftigare. Det har gjort att odören i Elmiahallarna inte är fullt lika påträngande.

Expodelen har blivit större
I och med att LAN:andet krympt har annat utökats. Expodelen har ofta varit rätt medioker och i jämförelse med andra mässor har den till och med varit undermålig. Nu har den blivit både större och bättre. Några företag ser till att ha snyggare och mer välgjorda montrar, även om det finns rätt pinsamma inslag också. Ytan har nog nästan dubblerats från bara något år tillbaka. Hårdvaru- och tillbehörsföretaget är de som satsar mest på montrarna, vilket är rätt självklart när deras primära målgrupp är densamma som mässans.

Rätt målgrupp
Andra företag som har samma målgrupp har också börjat hitta dit i större utsträckning. Tidigare var det mest chips och energidryck, nu är det även andra som vill nå ut till segmentet gamers. Vissa har nog bara läst om vilken målgrupp som finns där, men missat hur dessa beter sig på en gemensam sammankomst. Alla är inte så mottagliga på annat än just spel, så att prata om hur någons arbetsmarknad ska se ut i framtiden gör nog att man har en rätt sparsamt besökt monter.

Bildbevis på att HYPE.se var på mässan…

Indiespel
Indiespelsavdelningen har blivit större också. Där fanns diverse underhållande spel i mer eller mindre färdigt format. Bara genom att gå runt en sväng där ser man att Sverige har många kreativa spelutvecklare. Vi hann inte testa så värst många av spelen, men fastnade för några som säkert kommer att se dagens ljus inom ett år eller två.

Comhem sponsrar ett hackathon som ska ta fram spel likt ett Game Jam. De som var med behövde inte sitta på plats och utveckla, utan det räckte med att skicka in en anmälan digitalt. Vinnaren får sedan hjälp med att ge ut spelet på mobiltelefon, vilket man i och för sig kan göra själv, men det kommer marknadsföring med i paketet och det kan vara värt en hel del för en indieproduktion. Nästa år kanske de kan arrangera ett Game Jam i stället, det hade varit ett fall framåt för indieutvecklare och spelstudenter.

Antal besökare 2019
Det var ett tag då Dreamahack slog besöksrekord varje år, men nu tror vi nog att de har stagnerat i antal. Formatet gör dock att det kommer fler dagsbesökare och färre som vallfärdar med sina datorer för att vara där. Det ena tar ut det andra, men då många vallas runt av sina föräldrar borde det trots att bli fler än till exempel året innan. Vi får återkomma med besökarantal om det kommuniceras ut.

E-Sport
Sedan länge har E-Sport varit i fokus på Dreamahack och även många utställare arrangerar tävlingar, då för allmänheten. På de större scenerna i Elmia är det de som är så pass proffsiga på att spela att de har egna polyestertröjor som gör upp om vem som är bäst. De som vinner drar också in så pass mycket pengar att de borde kunna köpa tröjor av skönare material kan man tycka.

Nu är Dreamhack Winter 2019 över och vi varvar ner från att dricka onödigt många energidrycker av mässponsorn Monster och går ut i dagsljuset för att fylla på D-vitamin. Jönköping, vi ses nästa år – för sommareventet krockar med E3 och vi gillar LA bättre än Jönköping.

Lämna ett svar