Visste du att...

Iphone-kabel av återvunnet fiskenät

Iphone-kabel gjord av återvunna fisknät

Varje år dumpas över 640 000 ton fiskeredskap och fiskenät i världshaven. Dessa spöknät, så kallade ”Ghost nets”, fortsätter flyta runt och orsakar stor skada på det marina livet. De släpper ifrån sig mikroplaster och fångar dessutom fisk som fastnar och dör.

Svenska initiativ
Nu har Le Cord, ett svenskt varumärke inom Conscious Tech, skapat världens första kollektion av laddningskablar tillverkad av återvunnen plast från bland annat uttjänta fiskeredskap. Genom att bli en del av ett kretslopp så får fiskindustrin incitament att återvinna istället för att dumpa sina redskap och därmed bryta den onda cirkeln och bidra till renare hav.

För att vara med och bidra till en lösning, lanserar nu Le Cord världens första kollektion Apple-certifierade laddningskablar tillverkade av bland annat återvunnen plast från uttjänta fiskeredskap. Med andra ord är de med och skapar en ökad efterfrågan på uttjänta nät och fiskeredskap, istället för att de skulle dumpas. Detta bidrar bland annat till att minska antalet ”Ghost nets”, men även till att stärka hållbara värden i elektroniksegmentet.

”Vi är först i världen inom laddningstillbehör med att använda återvunnen plast från fiskeindustrin och vi är så klart väldigt stolta över att ha möjligheten att arbeta för friskare hav. Med den nya kollektionen bidrar vi till att motverka plast i haven men vi vill även tillföra hållbara värden inom konsumentelektronik-segmentet. Ett segment som traditionellt sett till största delen drivs av design, volym och teknisk innovation.” säger Axel Isberg, en av Le Cords grundare.

Hittills har den återvunna plasten använts i två olika modeller av Le Cord:s kablar men fler varianter är redan under produktion. Kollektionen heter The Ghost Net Collection och finns tillgänglig via Le Cords hemsida samt hos återförsäljare världen över. Samtliga kablar är MFI certifierade av Apple. Detta är inte Le Cords första projekt med syftesdriven design. Företaget vill vara med och flytta konsumentelektronik-segmentet mot renare produktcyklar och i mitten av 2019 bytte exempelvis företaget ut allt flätningsmaterial för sina kablar till textil tillverkat av återvunna PET-flaskor. Le Cord har också experimenterat med återvunnen metall från återvunna illegala vapen till kontakterna i sina kablar genom Humanium Metal-projektet.

Lämna ett svar