Visste du att...

Retrogathering den 28 september

Tekniksa museet

Mässa för klassiska tv- och datorspel den 28 september i Västerås

Retrogathering är en mässa för klassiska tv- och datorspel med en stor spelavdelning där klassiker från spelhistoriens begynnelse och fram till sent 90-tal kan upplevas.

En mässa för alla som uppskattar spelhistoria
För spelsamlare finns det en marknad med över 60 bord där utställare säljer gamla klassiska spel och maskiner. Under dagen sker även en auktion. Årets temautställningar kretsar kring Nintendos portabla spelkonsol Game Boy som firar 30 år samt Ataris 8-bitarsdatorer som firar 40 år.

Årets hedersgäster som föreläser
• Kevin Bayliss är en grafiker som arbetat med spel i över 30 år. Rare anställde honom 1987 och där arbetade han med bl.a. Donkey Kong Country, Diddy Kong Racing, Battletoads, Killer Instinct, Perfect Dark Zero och Star Fox Adventures. Idag jobbar han med flera andra tidigare Rare-anställda på Playtonic Games som ligger bakom Yooka-Laylee.
• David Wise har komponerat musik till spel som bl.a. Donkey Kong Country, Battletoads, Cobra Triangle och Star Fox Adventures. Han anställdes av Rare 1985 och var studions enda kompositör fram till 1994. Han skapar fortfarande musik till spel och var nyligen med på plattformsspelet Yooka-Laylee av Playtonic Games.
• Team Lampoil: Martin Ahrnbom och Gunnar Weibull har skapat spel på retrohårdvara. Deras senaste spel Rope & Bombs till Game Boy släpptes i september 2017. De kommer att berätta lite om hur det är att utveckla retrospel på 2000-talet, vilka problem de stötte på och hur de löste dem.
• Gaminggrannar är en trio bestående av David ”DAVE” Boström, Emelie ”EKKen” Karlsson och Andreas ”hiro” Karlsson som ligger bakom den populära Youtube-showen med samma namn. På Retrogathering blir det frågestund med DAVE och hiro.

E-sport
Traditionsenligt så sker även e-sport i retroform genom det svenska mästerskapet i Pong, ett av de allra mest klassiska tv-spelen som är en form av elektronisk tennis och släpptes 1975 för konsumentmarknaden. Regerande mästare är Nicklas ”Barkis” Barklund som vunnit mästerskapet fyra gånger (2014-2016 och 2018).

”Detta är det 15:e året i rad som Retrogathering arrangeras och det är otroligt kul att se hur mässan växt för varje år. Intresset för klassiska tv-spel och retrodatorer ökar hela tiden vilket vi märkt på besökarantalet som slog rekord förra året.” säger Anders Carlsson, projektledare för arrangörsgruppen av Retrogathering.

Retrogathering 2019
Plats: Växhuset, Västerås
Datum: Lördag den 28 september
Tid: 10.00-17.00
Adress: Viktor Larssons plats 1, Västerås

Schema
09:30 Entré för medlemmar i Retrogathering Intresseförening
10:00 Entré för övriga besökare och press
11:00 Team Lampoil (Teatersalen)
12:00 Auktion (Konsertsalen)
13:00 Gaminggrannar (Teatersalen)
14:00 Kevin Bayliss och David Wise (Teatersalen)
15:00 Pong-SM, kval och finalspel (Teatersalen)
17:00 Stängning

Game Jam i Boden – läs mer här >>

Lämna ett svar