Visste du att...

PAX East 2019 – Dag 1

pax east 2019

PAX East – första dagen summerad

Idag öppnade dörrarna för PAX East 2019 i Boston på Amerikas östkust

Journalisttimmen är guld värd
PAX East öppnar officiellt klockan 10.00, men redan klockan 09.00 får media och annat löst folk komma in och slipper då köer med mera med mässans besökare. En timme går dock tyvärr lite väl snabbt och de flesta fastnar på de mest synliga montrarna och spelen de hört talas om. Indieutvecklarna som står längre bort från ingången får inte så stor nytta av den här timmen, eller till och med ingen alls allt som oftast. De mindre utvecklarna, och media, skulle nog gärna ha två eller tre timmar för att nå ut genom bruset. I Tyskland på Gamescom har media och branschfolk en hel dag till sitt förfogande.

Days Gone PAX East

Days Gone
Första stoppet var som vi sa igår Sonys Days Gone. Vi har spelat det på E3-mässan i Los Angeles och det var samma demo den här gången. Skillnaden var att vi spelat innan och därav var lite bättre på att eliminera zombies. Spelet är kul, det är det vi kan konstatera, det som kanske sätter upp varningens finger är nog att man ska hålla på att samla ihop prylar för att ta sig vidare. Klart det är ett beprövat koncept, men när det gäller zombies är det mycket roligare att eliminera massor än att kuta runt och samla delar med mera. Men, vi ser fram mot spelet enormt, att få spelat det hemma och då andra delar än de vi sett två gånger nu på mindre än ett år.

PAX East Biomutant

Biomutant
Ett av de få svenska spelen på plats – som vi sett – är Biomutant. Det är väldigt lätt att hitta dessutom, det är direkt till höger innanför högra entrén. Man ser det hela vägen ner för rulltrappan. Att spelet ser bra ut har vi redan konstaterat, men att det skulle dra en lång kö var kanske inte förvånande, men ändå kanske lite oväntat. När vi gick förbi montern, där inga utvecklare fanns på plats, var det nog 30 personer som väntade på sin tur att spela.

PAX East Yoshi's crafted world

Nitnendo har rätt stor monter
Nintendo har en två delad monter, där visar de bland annat Yoshi’s Crafted World och Cuphead. På andra sidan var det Mortal Kombat 11 som gällde. Nintendos montrar är alltid populära och de har varit välfyllda vid alla tillfällen vi promenerat förbi.

PAX East varför

Vad gör vi här?
Klart att inte alla kan ha en produkt som drar till sig folk i massor. Men att köpa en monter och sedan sitta och inte ens försöka fånga besökarnas uppmärksamhet är faktiskt under all kritik. De hade ställt upp en tv i det här båset och kanske inte hade så mycket mer att visa, vem vet, men att bara sitta där och lalla på med sin telefon… Som sagt, under all kritik.

PAX East Tiny Build kista

Tiny Build hade en lite annorlunda spelstation
Som ni ser ovan, Tiny Build hade en mycket annorlunda spelstation. Där fick mässbesökarna lägga sig i kistor och spela på en Switch. Inte för att det finns något form av otur eller annat som drabbar en, men lite olustigt är det att lägga sig i en kista kan i alla fall jag tycka. Jag funderar också på om de kommer lämna tillbaka dem till begravningsbyrån som sedan säljer dem som demoexpemplar eller annat. I alla fall, de faller under kategorin Hmmmm.

Indies tar plats
Jag är faktiskt imponerad av indieutvecklarna som faktiskt tar chansen att synas. Många av båsen har smyckats ut och de som jobbar i dem har en gemensam klädstil så man faktiskt förstår att de jobbar i den montern. Ett bås hade Hawaiianskt tema och alla hade Hawaii-kläder och shorts. Det passade lite ihop med spelet, men man såg helt klart att det var där de jobbade. Det finns självklart några som inte riktigt har anammat upplägget att synas, men de flesta har lyckats bra. Indieutvecklarna är så mycket bättre på det nu än bara för något år sedan.

pax east blinka

Blinkerier
Att spelare gillar neonljus och saker som blinkar vet vi om. Företaget Thermaltake passade på att visa att det mesta kan blinka i sin monter. Men det blikas också, om än inte fullt lika mycket, hos Corsair, Asus och MSI med flera.

Inte på plats
Som vi berättade igår är inte Twitch på plats och det har gjort att det är mycket färre streamers närvarande än det brukar vara. Lite tråkigt, men det ger å andra sidan mer fokus åt spelen och inte åt de som spelar dem. Inte heller Razer är där, vilket annars brukar synas på alla mässor. Alienware är inte heller där, vilket nog är första gången på flera år. De var inte på PAX South heller, trots att det bara är en halvtimme från huvudkontoret. Vem vet, kanske det börjar blir för många mässor?

Vi återkommer – eventuellt – med fler bilder med mera imorgon. Vi får se.

Lämna ett svar