Visste du att...

Vi har spelat på en Alienware m15

Alienware M15 laptop

Vi spelar på Alienwares nya slimmade dator

Alienware är lite av spelvärldens Rolls-Royce och känns ofta lite ouppnåeliga. Det primärt för priset, då de springer iväg rätt ordentligt om man ska ha en lite mer kompetent modell.

Kostar att ligga på botten
Dell äger företaget sedan ett bra tag tillbaka och det innebär, som vanligt med Dells datorer, att man kan köpa dem i väldigt olika konfigurationer. Det gör att det finns en instegsmodell som bara kostar mestadels av skjortan, men då är de lite av en snikmodell som förmodligen inte gör en spelare lycklig.

Ska man ha en dator som klarar de senaste och mest krävande spelen, en som håller ett tag framöver, då får man lägga på en hel del på instegsmodellens prislapp. Fördelen med att man kan justera det mesta är just att man kan få dator som man vill, men det kostar som sagt.

Släpbara datorer
Alienware har inte bara varit kända för prislappen och statusen som kommer med den, de har även varit bland de största och otympligaste bärbara datorerna. Det är kanske ingen stolthet, men de har förklarar att för att kyla datorn och få ut maximal prestanda behövs storleken av chassit. Nu med ny teknik har bärbara datorer slimmats över många år och i jämförelse med toppmodellerna från Razer, MSI och Asus med flera har Alienware känts lite utdaterade. Tills nu. Nu har även Alienware slimmat ner sina datorer, om än kanske inte fullt lika mycket som en del konkurrenter.

Tangentbordet som försvann
Vi har kört med Alienware i många år och det som varit det bästa med dem, och har varit möjligt på grund av att de är lite större, är tangentbordet. Det har varit ett riktigt tangentbord och inte tangentbordsöar som är mer eller mindre standard nu. De har inte prutat på hur mycket man trycker ner knapparna och de har varit både sköna och bra att skriva på. När det är för kort nedtryck på dem blir det oftare felskrivningar och skrivtempot blir helt rubbat. Nu har Alienware gått ifrån tangentbordet och när jag såg det blev i alla fall jag lite besviken. Kanske rent av orolig.

Den nya m15, som är deras 15,6-tummare som nu har ungefär samma storlek som den gamla 13-tummaren från företaget. Det har gjort att den är smidigare på alla sätt, men som sagt tangentbordet oroade mig. Lika bra att börja där, även om det nu inte är den viktigaste saken. För att hålla den delen kort så kan vi säga att det är ett sämre tangentbord än sina föregångare, men det hade inte gått att ha när storleken krymps. Tangenterna har bra tryckavstånd och det är ett helt okej tangentbord att skriva på även under långa stunder. Ett minus är själva chassit som sviktar lite när man skriver och lägger lite tyngd mot det. Inte supermycket, men nog för att förmedla ett lite billigare intryck som man inte får av andra toppmodeller. Även styrplattan är lite mer sviktande än jag personligen önskar att den var, men det är inget problem.

Tjusig röd variant
Utseendet för m15 är helt okej när den är stängd. Speciellt den röda modellen är lite poppig. När den öppnas är den fortfarande snygg, men i tiden när de flesta tävlar om att inte ha några kanter runt om skärmen har Alienware tänkt annorlunda. De har väldigt bastanta ramar uppe och nere, plus att de valt att de dem en glansig finish, vilket gör att de faktiskt känns större – för att inte nämna att de också gör att datorn känns helt annorlunda än den är; billig. Det här är ett förvånandsvärt val på alla sätt.

Det var utseendet och tangentbordet, vilket inte är den främsta anledningen att man lägger ner pengar på en speldator. Det man vill ha är en kompetent maskin som klarar alla spel på bästa tänkbara sätt. Det gör den m15 som vi har testat. Det var en fullproppad maskin som hade kostat runt 27-28 000 kronor utan rabatterna som Dell konstant har på sin hemsida. Det som främst sticker ut var 32GB ram och 144Hz skärm. Sedan vi testade denna har grafikkorten uppdaterats och det finns nu de senaste RTX-korten, vi spelade 1070 Max Q.

Alienware M15 laptop

Spelar allt
Vi spelade några av spelen vi till vardags spelar på väldigt kompetenta stationära datorer och de flöt på lika bra. Tangentbordet funkar bra och styrplattan gör sitt jobb, men det är nog ingen som spelar med styrplattan i alla fall. Vi testade bara för sakens skull innan vi kopplade in musen. Där det är som viktigast är det som sagt inga som helst problem med m15, utan den klara skivan på alla sätt.

Värme
Det är ingen fara med värme, även om den inte är sval på något sätt. Den blir inte skållhet och det är det som är viktigast. Varm blir i princip alla datorer. Fläktarna hörs och stör mest när man ser på film eller använder den som bruksmaskin. När man spelar har de flesta hörlurar på sig. Högtalarna är inte spektakulära på något sätt, men de fyller sin funktion och är inget att klaga på.

Batteri
Batteritiden är mycket bättre på nya tidens speldatorer, men det innebär inte att den är speciellt bra för den delen. Om man använder datorn för att surfa och kolla någon video med mera, då kan man klara sig utan ström ett relativt bra tag. Diverse tester säger 5-6 timmar, men man kan få mer eller mindre tid beroende på ljusstyrka på skärmen med mera. När man spelar, då är det inte mycket mer än en timme. Nu är det dock sällan som man sätter sig och spelar utan strömsladden i för att vara ärlig. Nackdelen om man har en speldator som sin dagliga dator är att om man reser med flyg klarar inte eluttagen i planen av att ladda datorn då den kräver för hög spänning. Men man kan inte ladda ens en Dell XPS å andra sidan heller, så det är mer krävande hårdvara som sätter käpparna i hjulen, men en mindre dator klarar i stället fler timmar utan laddning. Det gör att om man vill vara fullt kapabel att jobba på en långflygning eller bara kika på filmer för den delen, så krävs en tablet utöver en speldator.

Portar så det räcker
När det gäller portar för USB med mera så sparar aldrig speldatorer på dessa. De har ytan och den används. Det är många som saknar portar på slimmade datorer och irriterar sig på att behöva ha tillbehör för att kunna använda sig av sina vardagliga saker. Det behöver aldrig speldatorägare bekymra sig för.

Ett bra köp
Vad är då slutsatsen av det hela. Datorn känns, trots att den är ny, lite som att den är en generation äldre än några av de mest slimma och lyxiga konkurrenterna. Skärmens kanter ger den nästan lite av ett 4:3-utseende och det är nog den som är boven i dramat. Fördelen är som sagt att man kan bygga den som man vill – nästan. Man får den dator man vill ha, inte nästan den dator man vill ha som hos några av konkurrenterna. Det sista är anledningen att det finns en massa Youtube-videos hur man byter till mer ramminne och större SSD för några av konkurrenterna. Det är ärligt talat rätt skönt att inte kasta upp de rätt hutlösa priserna för att sedan vara tvungen att lägga ut ännu mer för att få det man egentligen ville ha.

Allt som allt är Alienware m15 ett bra köp. Det enda som talar emot både den här och många andra speldatorer är prislappen. Man spelar minst lika bra och billigare på en stationär, men om man inte vill spela på ett och samma ställe är det prislappen för mobilitet.

För exakt pris för din modell, då kan du bygga en egen m15 här.

https://youtu.be/2mdyx7mph8M

Lämna ett svar