Visste du att...

Starbreeze 2019 – vi tänker högt

starbreeze

Starbreeze 2019

Det har varit många frågor kring Starbreeze på senare tid. Ganska naturligt. Det visar sig att många bekanta har frågor, sådana som inte ens spelar spel. Det är inte för de är speciellt bekymrade för om det kommer ett Payday 3, utan förmodligen om de får tillbaka sina pengar.

Snillen spekulerar…
HYPE.se är en speltidning och vi har inte en susning om hur det står till med Starbreeze som företag, inte mer än vad vi kunnat läsa via pressmeddelanden och sedan läst i diverse tidningar. En sak vi vet är att Paday är en vinstmaskin och att det är spel som Starbreeze alltid varit bra att utveckla. Med det i åtanke har vi hela tiden, sedan alla problem uppdagades, trott att Starbreeze kommer att klippa banden med allt som inte är spel och sedan fokusera helt och hållet på det.

Det kom ett pressmeddelande som sade något liknande och vi kunde läsa att aktiekursen gått lite uppåt efter det. Om det räcker kan man ju fundera på, i och med att det tydligen var skulder på över 600 miljoner.

The Walking Dead starbreeze

The Walking Dead
Vad händer med The Walking Dead? Ett spel som fått rejält med skit av spelmedia och siffrorna över antal spelare per dag har varit rätt bleka. Vi ställde siffrorna mot ett annat svenskt spel i coop-genren och kunde ganska snabbt konstatera att Walking Deads antal spelare under lanseringsmånaden var att jämföra med det andra spelets siffror tre månader efter lansering. Spel är färskvara som de flesta vet och det gäller att sälja som sjutton när det lanseras och om inte försäljningen händer då är det stor risk att den inte kommer igång alls. När det gäller spel där man spelar tillsammans med andra är det ännu viktigare att få en ordentlig spelarbas snabbt, annars kraxar någon anonym person på Reddit att spelet är dött och det smittar det lätt av sig. Plötsligt är spelet dött i internetanvändarnas ögon, även om det inte är det.

Summan av ovan är att det kan vara så att Starbreeze tvingas överge Walking Dead. I princip lämna det i det skicket det är nu och bara ha ett par personer som fixar buggar. Det kommer sälja via reor och de bör kunna behålla samma spelarbas som de har nu med hjälp av dessa. Det som förmodligen inte kommer hända är att spelet kommer få någon typ av andra andning och bli en populär titel. Men pengar kommer att dras in, om än inte i några lastbilslass.

Payday 3
Däremot tror vi att Strabreeze kommer att kunna sälja hur många Payday 3 som helst om de bara har möjlighet att utveckla spelet – och inte har blivit av med all personal.

Det är många som spekulerat i att personalen kommer att fly företaget, speciellt som det finns så många nya svenska studior som söker personal. Om det blir så eller inte får framtiden utvisa. Vi förmodar att det är många som är trogna företaget och vill vara med och få det på rätt köl igen. Plus att det säkert är många som gärna vill vara med och utveckla spelet.

Några har pratat om att företaget kan komma att styckas upp och säljas i delar. Lite Pretty Woman över det hela. Payday är det största varumärket och kommer i så fall vara det som drar in pengar till ett eventuellt konkursbo. KonkursBo, lite Göteborgshumor där.

Vi håller tummarna för Starbreeze
Vi tror och hoppas att Starbreeze reder ut sina problem och får möjligheten att utveckla Payday 3. Några av de bärande namnen bakom andra spelet är kanske inte kvar i företaget, men datan av vad spelarna vill ha och vad de inte vill ha sitter de inne med och de kommer att kunna utveckla ett ypperligt tredje spel i serien.

När allt kommer till kritan – vad vet vi?
Men, som sagt, vi är en speltidning, och vi hoppas att det kommer spel ur den här affären och vi har inte börskursen i åtanke. Någon säger säkert att de hör ihop, men en det är spelen som är motorn i Starbreeze hur man än vänder och vrider på det.

Med allt ovan sagt. Vi önskar Starbreeze lycka till och vi önskar även Bo Andersson lycka till. Vi tror att båda kommer studsa tillbaka.

Payday 2

Lämna ett svar