Visste du att...
7.5

Yager

Text: McGyver

Magnus Tide är en föredetta marinsoldat med en lite trasslig bakgrund. Han misslyckades under ett uppdrag, kraschade sitt stridsplan och blev med ens av med sitt arbete och sitt goda rykte. Tide var trots allt en professionell pilot och vill inte slösa den talangen och för att komma på benen igen börjar han frilansare som diversepilot.

Då spelet utspelar sig i framtiden kan flygplanet kallas rymdskepp och förutom att flyga kan det hovra också – det vill säga sväva fritt som en helikopter. Tyvärr saknar Yager den rätta hastighetskänslan och det tar otroligt länge att förflytta sig från ett ställe till ett annat. Kontrollen är rätt seg, ibland skulle det inte sitta fel med en störtdykning när målsökande missiler flåsar en i nacken.

Yager inbjuder inte bara till intensiva attacker, det finns också så kallade stealth-uppdrag där man får användning av sin ”silenced railgun” – en sorts sniper – och blir tvungen att hovra sig fram försiktigt. Att smyga med ett flygplan kan tänkas lite verklighetsfrämmande, men vi ska inte glömma att detta utspelar sig 100 år framåt i tiden. Mellan varje uppdrag visas en sekvens som får uppdragen att hänga ihop någorlunda, ofta utsepelar sig sekvenserna på Jane’s Bar, det är ett ställe där piloterna samlas och skvallrar över en drink eller två. Där kan man få tips, framförallt av bartendern som vet allt om alla.

Den grafiska delen håller en hög kvalitet och håller i sig genom hela äventyret.

Topografin är vykortsvacker med sina djupa dalar, det realistiska vattnet och de gröna kullarna. Röstskådepelet är också riktigt bra. Tide är en charmig typ med sinne för humor, ta bara en replik som ”get fried by Magnus Tide” och du förstår vad jag menar.

 

Till sin hjälp har man Sarah McDavid, en svårflörtad kvinna som sitter och dirigerar piloterna i flygradion. Charmör som Tide är, försöker han förgäves ragga upp henne, men får ständigt samma avvisande svar.

 

Yager påminner lite om Panzer Dragoon, ofta handlar det om att skjuta sönder stora farkoster eller fartyg, det haglar brinnande vrakdelar och man myser skadeglatt i soffan. Yager serverar både spänning och härlig grafik. Yager är ett bra köp helt enkelt.