Visste du att...
7

Wave Race: Blue Storm

Wave Race 64 var en av de mest minnesvärda Nintendo 64-titlarna och höjde ribban för vattenskoterspel – nu kommer det till Gamecube.

Wave Race 64 till Nintendo 64 var det första lyckade vattenskoterspelet någonsin och satte grunden för genren. Nu är uppföljaren här på Gamecube och namnet är Wave Race: Blue Storm. Varför det heter just Blue Storm finns det däremot ingen förklaring till, det låter väl bara häftigt antar jag.

När spelet startat får man välja mellan sex olika spellägen. Championship, Time Attack, Stunt Mode, Multi Player, Free Roam och Tutorial. Championship är turneringsläget där man får spela en följd av olika banor efter varandra där du får olika poäng beroende på vilken placering man hamnar i loppen. Man får välja mellan åtta olika förare där alla har sina egna specialiteter, personigheter och även egen kommentator som talar förarens modersmål. I Championship-läget kan man låsa upp fyra olika svårighetsgrader, vilka är Exhibition, Normal, Hard och Expert. Den första svårighetsgraden är bara en bana, men de andra har fem, sex och den sista svårighetsgraden har sju banor. Spelet har totalt bara sju banor, men olika svårighetsgrader ger olika vägar och olika väder på banorna, vilket gör att de känns ganska annorlunda trots att det är samma bana i grunden. Flera av banorna är tagna ur Wave Race 64, men de är självklart drastiskt uppgraderade grafikmässigt och även lite omgjorda i design så att de inte känns exakt som förut. I Wave Race gäller det dock inte bara att komma först i mål, utan det gäller att man följer spelets regler. Överallt på banorna finns det röda och gula bojar med pilar hängande över sig. De röda bojarna måste passeras till höger och de gula till vänster. Gör man detta får man mer energi till sin vattenskoters motor och när fem bojar passerats erhålls en turbo. Turbo-funktionen är en av de nya funktionerna som inte fanns med i Wave Race 64. Missar man att passera en boj på rätt sida så förlorar vattenskoterns motor dessutom kraft och efter att ha missat fem bojar blir man diskvalificerad. För att styra sin vattenskoter så används den analoga styrspaken, men det är inte bara höger och vänster som gäller. Styr man framåt så lägger föraren tyngden framåt och dras spaken bakåt lägger han tyngden bakåt. Man kontrollerar alltså sin förares viktplacering med den analoga styrspaken, vilket gör att tekniken blir mycket mer avancerad än i andra spel i genren. Ett annat nytt inlägg i Wave Race: Blue Storm är att man nu kan lägga extra mycket tyngd i höger och vänstersvängar med hjälp av de analoga R- och L-knapparna.

Förutom de ganska självförklarande spellägena Time Attack, Free Roam och Tutorial, så finns det även ett utmärkt flerspelarläge där man kan spel upp till fyra personer samtidigt. Det finns även ett Stunt Mode som är nästan precis som poängläget i Wave Race 64. Här går det ut på att samla så mycket poäng som möjligt på utvald bana genom att utföra trick och passera genom ringar. Passerar man en ring får man 50 poäng, nästa ring blir 100 poäng, nästa blir 150 och så vidare. Missas en ring så får man surt börja om på 50 igen, så det gäller att veta precis var alla ringer är och hur man bäst tar sig igenom dem. Grafiken i Wave Race: Blue Storm är både realistisk och färgglad i sann Nintendo anda. I helhet är det inte det snyggaste spelet till Gamecube, men grafiken är självklart kraftigt fokuserad på vatteneffekterna och man blir knappast besviken på dem. Hur vågorna förändras i realtid i förhållande till åkaren och hur alla fem olika vädereffekter påverkar vattnet är något som imponerar ännu mer.

Musiken är trevlig och passande. Som jag berättade tidigare har varje karaktär en egen kommentator, de flesta av dessa är klart godkända, men vissa blir ganska irriterande i längden.

Har man inte råd att åka utomlands i sommar är det här spelet ett bra alternativ då det sannerligen väcker härligt tropiska vattenkänslor. Wave Race: Blue Storm är utan tvekan det bästa vattenbaserade sportspelet som någonsin gjorts, men det räcker inte riktigt hela vägen fram på grund av att det tyvärr är lite för kort och lite för likt sin föregångare. Jag rekommenderar det kraftigt för er som älskade Wave Race 64 och för er som är sugna på att uppleva ett riktigt bra vattenskoterspel.