Visste du att...
5

U-Move Super Sports

Sonys Eyetoy-kamera är en förlängning av spelandet, men är hittills bättre på pappret än i verkligheten. Eller i alla fall så är spelen det hittills.

U-Move Super Sports är ett spel som är utvecklat för Sonys innovativa tillbehör EyeToy. EyeToy är en liten webbkameraliknande sak som man ställer ovanpå sin TV och sedan plockar den upp dina rörelser så att det är dem som avgör spelets framgång. Det är alltså någon form av rörelsedetektor.
U-Move Super Sports försöker nog sälja genom att locka sportintresserade konsumenter men banorna i spelet känns så gott som aldrig som något av sportoriginalen. Spelet innehåller banor som tagit inspiration från sporter som fotboll, rugby, golf, hästlöpning, baseboll och curling, men det är bara fotboll som fått mer än en bana. Tillåt mig att ge er några exempel på hur banorna i spelet fungerar.
Golfbanan går ut på att man ska skydda sin rullande boll mot attackerande pelikaner, flygande löv och myror så att bollen når sitt hål eller kommer så nära som möjligt. Rugby banan går ut på att man ska slå på figurer som springer med en rugbyboll på skärmen tills de tappar bollen och någon annan figur på skärmen får tag i den. En av fotbollsbanorna går ut på att jonglera med en fotbollsbomb så att den sprängs i händerna på motståndaren, som är en rymdvarelse. En annan fotbollsbana går ut på att låta bollen studsa mot dina händer och sedan in i en färgglad mur på samma sätt som de klassiska spelen Arkanoid eller Breakout. Den enda banan som faktiskt känns lite som sin sport inspiration är curling där det gäller att sopa på isen framför sitt curlingklot precis som de gör på riktig curling. Tyvärr så känns nästan allt i spelet dåligt programmerat, eller så är det EyeToy kameran som inte håller måttet, för det känns ofta som om spelet inte plockar upp mina rörelser ordentligt.
Spelet innehåller även ett spelläge som heter Art Mode och här får man välja bland olika kameraeffekter som man sedan kan leka med framför sin TV. Det finns till exempel en ultrarapideffekt, en kalieskopeffekt och en effekt som får din bild att förvandlas till ett pussel. Den enda av dessa effekter som jag fann någorlunda underhållande var action replay-effekten som påminner om scenen mellan Neo och Arkitekten i filmen Matrix Reloaded. Ni vet den med alla tv-apparaterna i bakgrunden. Den här effekten spelar nämligen upp vad som hänt framför kamera från olika tidsperspektiv i ett stort antal rutor på skärmen samtidigt. En ruta visar vad som hände för en sekund sedan, en annan vad som hände för tre sekunder sedan och så vidare.
Grafiken och ljudet i spelet är högst medelmåttig, om ens det. Det är en blandning av tvådimensionella och tredimensionella inslag men ingenting i spelet imponerar på något sätt. Det här spelet har även sämre bildkvalitet i den bild som kameran plockar upp och visas på skärmen än vad Sonys egna konkurrerande EyeToy-spel har. Detta förvånar mig då jag skulle tro att kamerans bildkvalitet hade med just kameran att göra och inte själva spelet, men så är det tydligen inte.
U-Move Super Sport är helt enkelt ett riktigt dåligt spel. Det är betydligt sämre än EyeToy: Play som man får till när man köper sin EyeToy-kamera, och inte ens det spelet var riktigt bra. Jag kan inte se någon anledning att rekommendera det här spelet till någon alls.