Visste du att...
6

Torn Away

Torn Away

Att krig är ett helvete är en sanning som tydligen behöver upprepas. I Torn Away blandas plattformsspel à la Inside med äventyrsspel i en historia om krigets galenskap.

Torn Away är ett plattforms- och äventyrsspel som utspelar sig under andra världskriget. Man spelar som en rysk flicka som tillsammans med sin mor hamnar i ett tyskt arbetsläger. Scener från arbetslägret varvas med sekvenser som utspelar sig senare där flickan är på flykt och ensam försöker ta sig hem.

Spelet är dels ett sidscrollande 2D-plattformsspel i minimalistisk stil, inte helt olikt till exempel Inside, dels ett peka och klicka-äventyr där man går runt och interagerar med föremål och löser enkla pussel. Det finns även några sekvenser som spelas i förstaperson samt minispel där man lagar kläder eller lägger förband. En i flickans fantasi talande vante agerar berättarröst genom spelet som har en handritad grafisk stil. Det ser lite stelt ut men ändå fint. Kontrollerna är också något stela, både under plattformandet och peka och klicka-sekvenserna, men inte så att det blir problematiskt. Berättelsen är både sorglig och gripande och mest berörd blir man av de vänliga människor flickan möter under sin till största delen hemska resa.

Tyvärr är den vertikala kamerariktningen i förstapersonssekvenserna felvänd för de som spelar med logisk kontrollriktning och det saknas möjlighet att ändra den. Inte acceptabelt, normalt sett, men då förstapersonssekvenserna i detta fall bara utgör en del i spelet och inte är särskilt actionfyllda är det ändå spelbart.