Visste du att...
7.5

Tony Hawk’s Underground 2

Världens mest kända Tony är tillbaka i det sjätte spelet bärande hans namn.

Del sex i Tony Hawk-serien har nu släppts och tar spelserien i ännu en ny riktning, nämligen humor. Temat i förra spelet, alltså det första Tony Hawk’s Underground, var realism och försökte fånga skateboardkulturens tuffare sida. Den här gången har spelet två huvudkaraktärer, Tony Hawk och Bam Margera, känd ifrån den barnsligt roliga serien Jackass. Spelets handling går ut på att Tony ”Birdman” Hawk och Bam ”Jackass” Margera väljer varsitt lag av skateboardåkare som ska resa runt i världen och samla poäng. Det gör man genom att göra diverse destruktiva uppdrag och det lag som får minst poäng under resan måste stå för betalningen för hela kalaset.
Tony Hawk’s Underground 2, som förkortas THUG2, innehåller en hel del nya spelfunktioner och andra tillägg. Bra för nybörjare är att det för första gången i spelserien finns ett träningsläge där allt det gamla och nya i spelsystemet förklaras noga. Sättet man gör volter i spelet har även gjorts om så att man nu kan göra dessa när som helst i kombination med andra trick. Det finns även funktionen att sätta upp klistermärken och måla graffitimålningar som man själv designat i spelet. En annan nyhet är att man nu kan bli sur efter en vurpa och på så sätt få en liten bonuspoäng, denna funktion kallas för Freak Out.
Andra nyheter som THUG2 inkluderar acid drop och möjligheten att kasta saker man kan plocka upp. Spelets bästa nyhet kallas för Focus och innebär att en trickkombination börjar gå i ultrarapid medan kameran zoomar in på brädan så att man får bättre kontroll och bättre syn på hela situationen. Funktionen att gå av brädan så att man kan springa, klättra och hoppa runt på banan till fots känns mer meningsfull i detta spel än i det första THUG på grund av mer genomarbetade banor och uppdrag. En annan stor nyhet är att det nu går att välja svårighetsgrad, vilket både nybörjare och veteraner kommer uppskatta.
THUG2 innehåller många olika spelsätt, det går självklart att åka helt fritt och träna på en bana eller spela emot en kompis, men det går även denna gång att välja mellan två helt skilda huvudspelsupplevelser som går under namnen Story Mode och Classic Mode. Story Mode fungerar på samma sätt som huvudspelläget i Tony Hawk’s Pro Skater 4 och det första THUG där man talar med spelets utplacerade figurer för att få sina diverse handlingsbaserade uppdrag. Classic Mode fungerar på samma sätt som de tre första Tony Hawk-spelen gjorde. Här gäller det att samla på sig alla bokstäverna i ordet skate, hitta den hemliga videokassetten, få över en viss poängsumma med mera. THUG2 innehåller även de nu välkända Create A Skater-och Create A Park där man kan bygga sin egen åkare eller bana.
Många av skateboardåkarna som går att välja bland när man först spelar spelet är kända från de tidigare delarna i serien, till exempel Tony Hawk (självklart), Bam Margera, Chad Muska, Eric Koston och Rodney Mullen. Borta är min personliga favorit Kareem Cambell och istället kan man välja dvärgen Wee Man som också han är känd från Jackass. Spelet har ett stort antal banor att låsa upp och de utspelar sig i till exempel Australien, Berlin och Barcelona. Jag märkte att de inte bara hittat på miljöerna i spelet då jag faktiskt åkt skateboard i Barcelona på riktigt och kände igen mig på den banan i spelet. Musiken i THUG2 är ifrån hiphop-artister så som Atmosphere, Brand Nubian, Pete Rock och The Sugarhill Gang till rock från artister som Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, The Ramones, Fear och Dead Boys. Spelet innehåller även röster ifrån spelets välkända skateboard-proffs. Grafiken och animationerna i THUG2 är det som verkar minst uppdaterat och ser näst intill identisk ut med de andra spelen i serien som släppts till Playstation 2.
THUG2 är ingen revolution för serien men det är ett mycket bättre spel än det första THUG av flera anledningar. Har du aldrig gillat den här spelserien kommer det här spelet inte att ändra dig och för er som tröttnat på den så kommer det inte att kunna väcka erat intresse igen. Det är däremot det bästa THUG-spelet hittills och för de som funnit tidigare Hawk-spel för komplexa, då passar THUG2 faktiskt bra i och med den mycket utförliga träningssektionen.