Visste du att...
7.5

Test Drive Unlimited

Test Drive: Unlimited är Ataris stolthet på racingssidan och de har skeppat ut bilder varje vecka sedan Hedenhös engagerade oss. Nu är spelet här och vad kan väl vara trevligare än att köra runt på Hawaiianska ön Oahu?
Till att börja med så är Ohau den så kallade huvudön i den ögrupp om ingår i Hawaii. Det är där som Hawaii delstatshuvudstad Honolulu ligger och det är där som den kända stranden Waikiki finns. Det är också den ön som är hem för tv-serien Lost som främst spelas in i Diamon Head och på norra sidan, det vill säga North Shore. Det tar cirka tre timmar att köra runt hela ön, den är inte större än så.

Nu får i alla fall alla möjligheten att köra runt i det paradislika lika Hawaii och dessutom göra det i bilar som de allra flesta bara kan drömma om. Det inte är inte ofta jag själv sitter och rattar en Ferrari kan jag ju lätt konstatera. Kombinationen av Hawaii och sköna bilar är för övrigt lysande.

När man landar på ön får man hyra en bil, sedan shoppa ett hem och är det bara att skaffa en ride. En bil alltså. Min första bil blev vad jag hade råd med, men den körde sedan ihop pengar till att köpa en Nissan Z-300 som i sin tur lade grunden för alla andra bilköp. Det är som i alla spel, en viss snöbollseffekt då det ena låser upp det andra.

Uppdragen är varierande, initialt. Det handlar om att köra olika former av tävlingar, vilket ofta sker i trafik. Det varvas med att köra modeller från A till B för att få access till nya kläder. Det finns även uppdrag där man kör en bil från ett ställe till ett annat, det gäller där att inte få några blessyrer på den bara – då minskar belöningen. Just belöningen är det bästa med de här uppdragen, den är nämligen frikostig.

När man kör med spelvyn utanför bilen, då infinner sig ingen spelkänsla alls. Det går vare sig undan eller bjuder på någon kontroll. När man hoppar in i bilen, helst den där man sitter bakom ratten är det mer som att ratta en bil på riktigt. Då får man känslan av var bilarnas kraft kommer från och så kan man dessutom köra på sladd i kurvorna. Drifting ni vet.

Atari, eller utvecklaren Eden Games, har verkligen lyckats med Xbox Live. Är man inloggade finns andra spelare tillgängliga på ön. Det är insytt på ett mycket smart sätt kort och gott. Det enda som är lite jobbigt är att – i alla fall jag – har svårt att hitta de jag känner som spelar.

Tillbaka till Oahu. Ön är inte exakt som i verkligheten, eller gatorna och så vidare. Men nog nära för att man känner igen sig lätt. Det som irriterar mig är att gaybaren som jag bodde ovanför inte finns med. Men nog om det nu. Det egentliga problemet är att ön ganska snabbt blir enformig, att köra i hög hastighet från ena sidan till andra är ärligt talat inte så kul då variationen är nästintill obefintlig. Oahu ser ungefär likadant ut överallt både i spelet och verkligheten, bara Waikiki och de andra penningstinna områdena som sticker ut. Hade Evangeline Lilly gått att hitta på ön hade jag uppskattat spelet ännu mer.

Är då Test Drive ett bra köp? Ja, det är det. Det är ett bra racingspel och det har som sagt ett mycket smart Xbox Live-läge. Är du en bilconnoisseur, en finsmakare alltså, då tillfredställer spelet även dig på det planet. Helt klart är att Test Drive: Unlimited är ett av de absolut bästa racingspelen till Xbox 360.