Visste du att...
5

Superman: The Man of Steel

Text: McGyver

Det finns två stålmannen spel på marknaden, det andra heter Superman: Shadow of Apokolips, ett spel med cel-shading grafik baserat på den tecknade tv-serien och är Playstation 2-exklusivt. I det andra spelet, det vill säga det här, finns ingen tv-serie som bas utan det är ett helt nytt äventyr som Infogrames tagit fram.

Clark Kent, mer känd som stålmannen, är ute på promenad med sin fru (hade ingen aning om att han var gift, men i alla fall/Red), men får inte helt oväntat syn på ett gäng Brainiac 13-robotar som roar sig med att vandalisera staden och Clark är inte sen med att komma ur kostymen för att visa upp sin färgrika men ack så fjantiga dräkt. Robotarna är i början som en dans på rosor, man klår upp dem utan några problem men längre fram i spelet får man verkligen ligga i för att överleva mot de betydligt farligare stålbestarna.

För att ta död på sina fiender använder stålmannen sin lasersyn, sin iskalla andedräkt och självklart den hederliga knytnäven. Stålmannen har dessutom superhörsel som funkar som en radar, vilken man ser i form av en pil som pekar åt det håll där fienden finns.

Det finns ganska mycket att göra i den futuristiska staden Metropolis, man får bland annat likvidera olika typer av robotar, rädda medborgarna och förhindra katastrofer så som bränder och dylikt. Stålmannen ser ut som han bör i sin blå-röda dräkt, men han rör sig trögt och klumpigt, en stelare spelhjälte får man leta efter.

Det ljusblåa himlavalvet bidrar till en naturtrogen miljö, men det var det enda som visuellt fick mig att höja ögonbrynen. Skyskraporna ser bra ut på horisonten, men detaljrikedomen sinar desto närmre man kommer.

Stålmannen är ganska svårnavigerad i flygande tillstånd och flyger gör man mest hela tiden. Man ser inte så mycket för alla skyskrapor, men det beror mestadels på det periodvis dåliga kameraarbetet. Bättre blir det när man flyger med superfart, då placerar sig kameran längre bak som ger ett bredare synfält till följd.

Du måste nog älska stålmannen över allt annat för att kunna fastna för det här spelet – att flyga runt på ett och samma ställe är vare sig speciellt roligt eller fängslande. För stålmannenfansen finns också bonus material som blir tillgängligt när man klarar uppdragen.